El major Trapero en 10 frases, l'entrevista que trenca el seu silenci

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, parla en exclusiva a TV3 després de quatre anys de silenci als mitjans

RedaccióActualitzat

Feia quatre anys que no concedia cap entrevista. Des dels atemptats de Barcelona i Cambrils de l'any 2017. El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha trencat el seu silenci en una entrevista en exclusiva a TV3.

El cap del cos policial explica què li ha suposat acabar al banc dels acusats de l'Audiència Nacional, procés del qual va quedar absolt. També reconeix que la tardor del 2017 confiava que la investigació de la magistrada Lamela no el portaria a judici. I assegura que ell també ho tornaria fer: actuaria de la mateixa manera com ho va fer fa quatre anys davant un referèndum no pactat.


Faria com en el 2017

Trapero respon sense embuts davant la pregunta d'un nou referèndum: "No defugiré la pregunta"

"El meu posicionament, no fugiré de la pregunta, seria el mateix que al 2017, que és el compliment de la llei, que és allò a què estem obligats"

Acomiadament per missatge

El major dels Mossos explica com es va assabentar que havia estat cessat pel 155:

"Es desperta la meva dona, de sobte, i li dic 'què passa'. No sé si estava somiant. Miro el mòbil i eren les 6. M'acabava d'enviar un missatge l'exdirector Batlle, que és per qui ho sé, i m'envia el BOE"

Trapero diu que no s'esperava aquesta decisió del govern espanyol: "Considero que no havia fet res per ser cessat".


Creure en la justícia per dur l'uniforme

El cap dels Mossos assegura que continua confiant en la justícia: "Vaig tenir fe en la justícia, vaig voler-hi creure, perquè si no hi hagués cregut no podria vestir avui l'uniforme que porto".

Tot i això, reconeix que el judici a l'Audiència Nacional va ser dur: "Em considero policia, sempre he complert la llei i mai m'hagués imaginat ser davant un tribunal, va ser un moment molt dolorós".


Una "simple desobediència"?

Trapero explica com va viure l'espera de la sentència. Diu que recorda com es plantejava que tot plegat quedaria en una "simple desobediència", i com això el molestava profundament: "Qui diu què és una simple desobediència? Per què he de pagar una simple desobediència que no he fet i que implica que jo em quedo sense feina, que perdo el que he construït durant 25 anys o 30 de la meva vida?"

"Jo no soc un responsable polític que m'inhabiliten durant un 1 any i després tornen a fer política. Jo soc un funcionari de carrera que m'ha costat molt arribar a major, però a comissari, a inspector, a intendent, a sergent... he treballat molt. Per què he de perdre la meva feina de per vida?"


Judici als Mossos

"Jo crec que això era un judici als Mossos, encara que es digui que no", assegura Trapero en l'entrevista. Un judici que, argumenta, hauria quedat per a la història si la sentència hagués acabat sent condemnatòria: "Que hi hagi una sentència per a la història, pel que llegiran els nostres fills, que hagués dit que un cos de policia va desobeir l'autoritat judicial. Això no és una broma".

"Considero que vam actuar, però no només, amb una certa ingenuïtat, com a cos"

La seva veritat

Trapero assegura que no ha llegit la sentència. "Quan acabo el judici, per mi ja està, s'ha acabat".

En l'entrevista, explica que el judici li va servir per explicar la seva veritat: "Això és el que jo necessitava, que no parlessin de mi, que parles jo. Que no s'interpretés què pensa el senyor Trapero, què va fer el senyor Trapero. Que no s'exagerés en un sentit o un altre. Sinó dir jo la meva veritat. Això es va complir allà, en aquella sala."


La comparació amb els comandaments espanyols

Josep Lluís Trapero té paraules de retret per a alguns comandaments policials espanyols de la tardor del 2017: "És certament preocupant que la cúpula d'aquest cos policial o una part important de la cúpula tingués aquests comportaments en aquests anys".

Assegura, però, que la situació ara és diferent. Diu, sobre els comandaments actuals de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Madrid: "Són el dia i la nit respecte al comportament d'aquestes persones i de la seva relació amb el cos, i només puc parlar-ne bé, i l'hi dic amb la mateixa claredat. Són persones honestes amb qui es por parlar clar."


Els de les rialles i els copets a l'esquena

El restituït cap dels Mossos d'Esquadra s'esplaia també en l'entrevista sobre quin és el seu estil de comandament: "El que dic ho compleixo, no soc de copets a l'esquena i actuar de manera diferent a allò que dius".

"A mi els riallers tampoc em van, si no hi ha darrere res. I moltes vegades en aquests llocs de responsabilitat sobren rialles, sobren copets a l'esquena i el que cal és gent ferma i coherent"

 


La filla del procés judicial

Dels tres anys de procés judicial, Trapero n'ha tret coses positives. La que més, explica, la seva filla: "Aquest procés viscut a mi m'ha regalat una filla, que no l'hagués tingut. No hagués tingut aquesta filla". Diu que no va ser una decisió conscient, sinó una resposta a una causa: "Era mort".

"Davant del que representava tota aquesta causa que era mort, la resposta d'almenys aquestes dues persones - la meva parella i jo- va ser vida. I vam portar una nena preciosa que es diu Maria."


La trucada a la Sònia, la seva parella

Un dels moments més durs des del 2017, va ser la primera declaració a l'Audiència Nacional. Trapero va parlar per telèfon amb la seva parella: "Li vaig dir: 'és una possibilitat que pugui passar això, que aquesta tarda em puguin ingressar a la presó', perquè ho estava dient la premsa".

Aquella conversa va continuar: "Sònia, ja ho saps, jo no he fet res". I va concloure: "Jo no pago, jo no tinc perquè pagar per una cosa que no he fet, no tinc per què posar diners ni he de fer res. I si em volen posar a la presó, que m'hi posin".

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraJosep Lluís Trapero
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut