El mal anomenat "club de països emergents" s'amplia mirant cap a les potències petrolieres
A partir de l'1 de gener, l'Aràbia Saudita, l'Argentina, Egipte, els Emirats Àrabs Units, Etiòpia i l'Iran passaran a formar part dels BRICS
Els grans països emergents, coneguts com a BRICS --la sigla del Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica---, volen ampliar el club. Aquest dijous, en el marc de la cimera que se celebra a Sud-àfrica, han convidat oficialment a afegir-s'hi tres potències petrolieres --l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i l'Iran-- més Egipte, Etiòpia i l'Argentina.
Una llista de sis països que més endavant encara es podria ampliar més. De fet, una vintena d'estats fan cua per sumar-s'hi i guanyar influència al món.
L'adhesió, segons ha anunciat el president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, serà efectiva a partir de l'1 de gener del 2024. Amb aquesta ampliació --"històrica", segons el president xinès, Xi Jinping-- s'obre "un nou capítol", ha dit Ramaphosa. I es fa un "esforç per construir un món que sigui just, inclusiu i pròsper".
És un "missatge per a totes les institucions del món" per adaptar-se als "temps canviants", ha dit el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi.
Segons el president del Brasil, Lula da Silva, els BRICS passaran a representar el 36% del PIB del món i el 47% de la població; unes xifres que evidencien que anomenar-los "països emergents" ha deixat de tenir sentit. Entre altres coses, la Xina ja és oficialment la segona potència mundial.
Putin intervé per videoconferència
El gran absent ha estat el president rus, Vladímir Putin. No ha anat presencialment a la cimera per evitar ser detingut per crims de guerra. Sí que hi ha parlat per videoconferència, en la seva primera aparició després de la mort del líder del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin.
Putin no l'ha mencionat i ha presumit de l'ampliació dels BRICS com un moviment que "garantirà que el rol i la importància del grup en el món continua creixent".
Què són els BRICS?
És l'associació que va néixer per contrarestar la força dels Estats Units i els seus aliats. Quan es van reunir per primer cop, el 2010, els països del G7 --Alemanya, el Canadà, els Estats Units, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit-- sumaven més de la tercera part del PIB mundial, en concret, un 34%, respecte al 27% que representaven els BRICS.
Tretze anys després, s'ha girat la truita, i són els BRICS els que estan al davant del G7 amb un 32% del PIB mundial respecte al 30% que sumen els països occidentals. Això calculat segons el poder real de compra de cada país, no en dòlars.
L'acrònim es va crear al cor de Manhattan fa més de 20 anys. Ho va fer el cap dels economistes de la cada cop més poderosa Goldman Sachs, per ajudar els seus clients multimilionaris a invertir els milions de dòlars que estaven guanyant amb el final de la guerra freda i l'inici de la globalització.
I, a cop d'internet i crits per telèfon, les apostes dels mercats pels països emergents, bàsicament el Brasil, Rússia, l'Índia i la Xina, els BRIC, van ser un dels signes de la gran bombolla financera que va acabar esclatant el 2008.
Però la gran crisi va acabar afectant més les classes mitjanes d'Occident que els BRIC, convertits en BRICS en sumar-hi Sud-àfrica el 2010. I aquell mateix any, en la seva primera cimera, es van presentar com a alternativa al model capitalista que representava el G7. No es van molestar ni a canviar l'acrònim de Goldman Sachs.
El seu propòsit inicial continua intacte. I ara s'hi sumen més països.