El maldecap dels autònoms que reben la carta per tornar les ajudes de la covid

Milers d'autònoms que van rebre ajuts del govern espanyol durant la pandèmia estan rebent cartes de les mútues de treball en què els reclamen justificar-ne els requisits i, si no, hauran de tornar els diners
Jordina Molas Salort Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

Un milió i mig d'autònoms van rebre les ajudes per cessament d'activitat que el govern espanyol va activar de manera extraordinària durant la pandèmia. En aquell moment, es va demanar celeritat perquè moltes activitats econòmiques estaven paralitzades i els autònoms havien de continuar pagant despeses fixes cada mes sense tenir ingressos.

Aquelles ajudes es van concedir de manera provisional a l'espera de revisar que es complien els requisits. I aquesta és la feina que estan fent ara les mútues de treball, les encarregades de comprovar tota la documentació. Per això, milers d'autònoms estan rebent cartes els últims mesos abans que tot plegat prescrigui. 

Un milió i mig d'autònoms van rebre ajudes per haver de plegar durant la covid (iStock)

Què ha de fer qui rep una carta?

D'entrada, la presidenta de l'Associació de Treballadors Autònoms, ATA, a Catalunya, Cristina Pérez, aconsella "que l'autònom no tingui por":

"Tots ens espantem quan rebem qualsevol tipus de reclamació. Però que llegeixi, que s'assessori i, sobretot, si li donen un termini de deu dies que ho compleixi."

Reclamen el retorn de les ajudes als autònoms (3Cat)

Un cop es rep la carta, hi ha deu dies per aportar tota la documentació que acrediti que es complien tots els requisits. Perquè si no es pot aportar la documentació necessària, s'hauran de tornar els diners.

La majoria dels casos, explica Pérez, "tenen a veure amb la facturació, per no haver-ho acreditat correctament en el seu dia o per no complir directament els requisits". Per això, s'han de recuperar els papers de fa quatre anys que justifiquin la baixada de facturació. En alguns casos es té a casa o, si no, a la gestoria que va fer els tràmits. 

"Hi ha gent a qui reclamen que aporti documentació que no existeix"

Hi ha casos en què tot plegat és més complex, com en el cas de fisioterapeutes o metges que tenen consulta privada i es donen d'alta com a autònoms. "Estem parlant de gent que no té obligació de fer l'IVA. I aquesta gent sí que es pot trobar amb un mur perquè li estan reclamant que aporti una documentació que no existeix", explica Pérez.

"Però també hi pot haver errades de la mútua, perquè en el seu dia es va fer en massa, les mútues van rebre documentació en pdf, online, amb signatura digital". De tota manera, la presidenta d'ATA a Catalunya afegeix: "És un perjudici important, però aquí les mútues entenc que estan fent la seva feina, que potser és lleig."

 

Es rebutgen més de 45.000 ajudes  

El govern espanyol ha quantificat en 45.357 els autònoms que hauran d'acabar tornant els diners.

Segons ha concretat a través d'una resposta parlamentària al grup del Partit Popular, explica que són casos en què no es complien els requisits, o bé perquè no estaven donats d'alta a la Seguretat Social o perquè la seva activitat no va cessar per la pandèmia.

També concreta que es van donar 1,5 milions d'ajudes de prestació per cessament d'activitat i que van tenir un cost de 5.237 milions d'euros, així que s'han denegat un 3% de les prestacions.

Prestacions provisionals

En aquell moment, les presses van fer que s'anessin modificant les condicions a cada convocatòria i hi va haver una mica de confusió a l'hora de sol·licitar-les. Es van donar de manera provisional per l'emergència sanitària i es va deixar per a més endavant revisar a fons la documentació. I ara les mútues de treball estan enviant aquestes cartes per confirmar o rebutjar definitivament les prestacions.

La patronal de les mútues de treball, AMAT, ha declinat explicar com s'està fent tot el procés. 

Molts autònoms van haver d'abaixar la persiana dels seus negocis durant la covid

De la sorpresa de rebre la carta a esperar judici

Un dels autònoms que ha rebut una d'aquestes cartes és Jonathan Florido. Ara és assessor d'emprenedors a Triemprendedor, on hi ha posat tota l'experiència acumulada en creació d'empreses els últims deu anys. Una d'aquestes es dedicava a muntar curses esportives, però amb la pandèmia no podia treballar i va acabar tancant fa dos anys i mig. Per això, no entenia res quan va rebre la carta de la seva mútua:

"Va ser una sorpresa. Han passat gairebé quatre anys i va ser com un xoc rebre la carta. No era per tornar els diners, sinó per justificar la baixada de facturació. Me la van concedir i ara m'estan dient que no es pot fer. És bastant contradictori, quan tu has intentat posar tots els mitjans per fer les coses bé." 

El seu cas ha acabat als jutjats perquè ell està convençut que va presentar tota la documentació i que complia els requisits, tot i que reconeix que el BOE "eren ambigu" i que la legislació va canviar d'una convocatòria a la següent.

La data del judici està fixada per a la primavera del 2026, però no perd l'esperança de no haver de retornar els diners. "Pagar gairebé 4.000 euros és un daltabaix per a tothom. En el meu cas, sempre he tingut bona salut financera, pel que fa a l'estalvi, i sempre he contemplat aquests tipus de casos. Em faria molta pena pagar-los, però si és el que diu la llei i un jutge, doncs els hauré de pagar. De molt mala gana, la veritat", conclou. 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Autònoms Govern espanyol Economia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut