El maltractament psicològic serà motiu de desheretament a Catalunya
- TEMA:
- Judicial
El Departament de Justícia prepara un avantprojecte de llei perquè els maltractaments psicològics, especialment a les persones grans i dependents, tinguin conseqüències en el moment de l'herència.
Actualment, el "maltractament greu" ja és motiu de desheretament, però la regulació de les successions obvia el maltractament psicològic. Aquest avantprojecte de llei hi farà referència expressa per evitar l'ambigüitat actual i adaptar la norma a la nova realitat social.
Igual que en el cas dels maltractaments físics, el canvi de la regulació també preveu desheretar els legitimaris que maltractin psicològicament la parella o els pares del testador. D'aquesta manera, la llei proporcionarà més protecció als testadors, especialment a les persones grans i dependents.
Durant una visita aquest divendres a un casal d'avis de Cornellà de Llobregat, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha afirmat:
"Sense respecte pels pares i mares no hi ha dignitat. Els fills i filles que maltractin psicològicament els pares han de saber que perdran el dret a la llegítima. No tocaran ni un cèntim d'euro del que els podria correspondre. No podem banalitzar cap maltractament ni podem deixar les persones grans a l'estacada."
La llegítima és una part de l'herència que queda obligatòriament reservada per als fills o descendents i, en el seu defecte, per als pares. El Codi Civil de Catalunya estableix que la llegítima correspon a la quarta part dels béns de la persona difunta.
Només una denúncia per cada deu abusos
A Catalunya hi ha més de 1.400.000 persones més grans de 65 anys. Cada any, els Mossos d'Esquadra reben al voltant d'un miler de denúncies per suposats maltractaments a persones grans. En la meitat dels casos, els autors dels abusos són els fills o altres familiars.
Això explica que només es denunciïn un de cada deu maltractaments, perquè les víctimes temen represàlies o tenen vergonya, sentiment de culpa per la seva dependència i un vincle emocional amb els autors dels abusos.
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, anima la gent gran a imposar-se i denunciar els casos de maltractaments.
"Cal empoderar les persones grans, que és la millor estratègia per fer front al maltractament. A banda d'aquesta modificació nova del Codi Civil, aquest estiu s'inicia el desplegament territorial de la lluita contra els maltractaments i el reforç de la formació dels professionals de serveis socials, per detectar i prevenir situacions de maltractament."
Aquesta modificació estarà inclosa en l'avantprojecte de llei d'actualització del Codi Civil de Catalunya que el Departament de Justícia portarà al govern en les properes setmanes per a la seva aprovació i posterior tramitació parlamentària.
- ARXIVAT A:
- Judicial