El mapa de la guerra a Ucraïna: la invasió no avança a la velocitat que Putin voldria
Un mes després del començament de l'ofensiva militar a Ucraïna, Rússia ha connectat el sud d'Ucraïna amb Crimea i ha aconseguit controlar algunes zones del nord i el nord-est
A les quatre de la matinada del 24 de febrer, ara fa un mes, Rússia començava una ofensiva militar a gran escala a Ucraïna. Encara hi ha moltes preguntes obertes, després d'un mes en què poques coses han acabat sent com semblaven al principi.
Amb l'objectiu de "desmilitaritzar" i "desnazificar" Ucraïna, el primer dia l'exèrcit rus va fer els primers atacs amb míssils a Kíiv, Khàrkiv, Dnipró i Mariúpol, a més d'atacs contra infraestructura militar del país.
En quatre setmanes de guerra, hi ha hagut més de 800 civils morts, més de 3 milions de refugiats i un ball de xifres al voltant de les baixes militars. L'ofensiva russa avança, però molt més a poc a poc del que es preveia inicialment.
Damunt del mapa, s'observa com Rússia ha aconseguit controlar algunes zones al nord i al nord-est del país. Les grans ciutats del centre i el nord, com Kíiv i Khàrkiv, continuen resistint els bombardejos. I, al sud, Odessa, on ja han començat els bombardejos russos, es prepara per a una intensificació dels atacs.
Al Donbass, el principal argument que va esgrimir Putin per justificar l'atac, Rússia ha aconseguit ampliar el control de la regió i enllaçar-lo amb la franja sud del país. Malgrat la resistència, les tropes russes han conquerit Kherson i han aïllat completament Mariúpol, ciutat estratègica per als interessos del Kremlin.
Amb l'ofensiva al sud, Rússia s'ha assegurat la connexió amb la península de Crimea i l'accés al mar d'Azov.
L'investigador rus associat al Cidob Andrei Makàritxev considera que, darrere l'ofensiva militar, batega un cert desig imperial. "Rússia vol restaurar l'imperi per la força", assegura aquest acadèmic, que qualifica el comportament de Putin de "molt irracional".
Un equip de TV3 l'ha entrevistat: