Activistes pels drets a l'avortament, a Florida (Reuters/Octavio Jones)

El mapa de l'avortament: d'Andorra a Egipte, els països on encara és delicte

Cada any moren al món 39.000 dones per avortaments clandestins i insegurs

Txell Feixas/Sílvia Heras

Aquest 28 de setembre és el Dia Internacional per l'Avortament Segur, un dret que milions de dones encara no tenen garantit. Ens fixem en dos exemples, els casos d'una dona d'El Salvador i una altra de Texas, als Estats Units, que han passat un calvari a conseqüència de les restrictives lleis que hi ha als seus països.


El Salvador: de caure al carrer a despertar-se a la presó

"Un accident va capgirar la meva vida d'una manera molt gran. Jo estimava el meu nadó i per una caiguda el vaig perdre".

Així ho explica Sara Rogel mentre se li neguen els ulls de llàgrimes recordant-ho. I és que aquella caiguda involuntària li va costar una pena de 30 anys de presó. Període entre reixes que, gràcies a la feina ingent d'activistes, es va acabar en una llarga dècada.

Sara Rogel ha passat més d'una dècada entre reixes a El Salvador

A El Salvador, amb una de les lleis més restrictives del món, no es pot avortar. No hi ha excepcions: ni en cas de violació, ni si hi ha risc per a la vida de la mare. I qualsevol emergència obstètrica o avortament espontani són considerats un homicidi amb sentències de fins a 50 anys de presó.

"Mataniños", les anomenen en un estigma social que també les castiga en l'àmbit social. Joves que perden la joventut acusades d'avortar. Són pobres, sense recursos per pagar advocats, en societats violentes, masclistes i on regna la impunitat.


Texas: "Com poden dir-se provida?"

La classe social, però, no garanteix sempre el dret a interrompre l'embaràs. A l'estat nord-americà de Texas, moltes d'elles són riques i pertanyen a una societat benestant. Això no ha impedit que hagin estat a punt de perdre la vida perquè el seu govern els va negar avortar, malgrat que els fetus presentaven problemes irreversibles.

Un extrem que és possible després que el Tribunal Suprem anul·lés fa més d'un any la sentència sobre el cas Roe contra Wade. Els Estats Units han retrocedit així mig segle en la protecció d'aquest dret. La llei a Texas és tan dura --fins a 99 anys a la presó, cent mil dòlars de multa i la revocació de la llicència-- que els metges no actuen ni quan perilla la vida de la mare.

L'Elizabeth Weller, demandant contra Texas, és una supervivent del sistema.

"Com poden dir que son provida en aquest estat quan m'envien a casa a esperar que la criatura mori dins meu i que jo arribi al punt d'arriscar el meu úter i la meva vida?".

Elizabeth Weller ha denunciat l'estat de Texas per posar en risc la seva vida

Justament als Estats Units s'ha creat un nou flux migratori a la frontera amb Mèxic. Les dones nord-americanes hi viatgen després que els dos països han canviat totalment el seu posicionament. Durant dècades, a gran part de l'Amèrica Llatina interrompre l'embaràs estava criminalitzat mentre als Estats Units era un dret constitucional. Ara, el Tribunal Suprem mexicà l'ha despenalitzat, al contrari que la justícia nord-americana.

Una pancarta reivindicativa a la plaça del Zócalo de Ciutat de Mèxic, el passat 8 de març (Reuters/Quetzalli Nicte-Ha)

El 25% dels embarassos al món acaben en interrupció, siguin nenes, joves o mares que no poden mantenir més fills. I segons l'Institut Guttmacher, la taxa per cada mil dones és la mateixa en països on és legal que en els que està prohibit. La diferència, l'única diferència, és la seguretat per a la mare.

"L'atenció de l'avortament és atenció sanitària, i la salut és un dret humà", té per lema l'Organització Mundial de la Salut, avui que es reivindica el Dia Mundial de l'Avortament Segur amb aquest panorama:

. Mèxic ha estat l'últim país a legalitzar l'avortament.

. Encara hi ha 24 països al món on està prohibit sota qualsevol circumstància. Hi viuen el 6% de les dones en edat reproductiva: 111 milions que no tenen dret a la interrupció de l'embaràs en cap cas. En aquest llistat hi ha, entre d'altres: Andorra, Egipte, l'Iraq, Nicaragua, Hondures, El Salvador, Haití, República Dominicana, Mauritània, el Senegal, Sierra Leona, el Congo, Madagascar, Laos o les Filipines.

. A l'altre extrem: 75 països, entre ells Espanya, on està permès avortar durant les primeres setmanes de gestació sense al·legar cap motiu. Concentren el 36% de les dones.

. 4 de cada 10 dones viuen en països amb lleis molt restrictives o que no ofereixen mitjans segurs i accessibles.

. Cada any moren al món 39.000 dones per avortaments clandestins i insegurs.

 

ARXIVAT A:
Avortament Salut
Anar al contingut