El mapa de les restriccions a Europa per l'onada de l'òmicron
De la mascareta, el passaport covid, les restriccions horàries en botigues i restauració al confinament i el tancament de serveis no essencials
Dimecres a la tarda Pedro Sánchez reunirà els presidents autonòmics per estudiar mesures compartides que frenin la sisena onada de la covid mentre diversos experts demanen reduir significativament la interacció social aquestes festes.
Pels experts, no hi ha alternativa. Es vol neutralitzar els contagis, guanyar temps per administrar la tercera dosi i, molt important, convèncer els negacionistes i els reticents.
A Europa l'increment de casos de covid per l'entrada de la variant òmicron són generalitzats. I els governs comencen es plantegen tornar a les restriccions de mesos enrere.
Les mesures decidides als Països Baixos a partir d'aquest diumenge imposen a la pràctica un Nadal gairebé confinat. Els holandesos comencen la setmana amb resignació davant unes mesures de caràcter sobretot preventiu per la previsible expansió de l'òmicron. L'augment de noves infeccions als Països Baixos és força contingut i l'índex de vacunació arriba al 85% de la població, però es tem que la nova variant pugui descontrolar la situació.
Com ara els Països Baixos, Eslovàquia fa setmanes que va decretar un confinament, va tancar botigues no essencials, bars, restaurants i llocs d'oci.
Eslovàquia i els Països Baixos ja han fet el pas de tornar a imposar un confinament estricte. Però, en general, l'horitzó a Europa és la tornada a les restriccions dures.
Sobre el mapa, encara hi ha molts països, gairebé la meitat, que només tenen com a restricció l'ús de mascaretes (són els països pintats de verd). De tots aquests, en destaca un de sorprenent: el Regne Unit, que manté aquesta laxitud malgrat la situació catastròfica del sistema sanitari a Londres i on aquest dissabte es van registrar més de 90.000 nous contagis. En aquest context, el govern britànic ha impulsat la vacunació i ha tornat a obrir estadis per facilitar que s'arribi a l'objectiu de tenir tota la població adulta amb la dosi de reforç abans de finals d'any.
Hi ha un segon grup de vuit països que mantenen vigent el passaport covid per poder entrar en determinats establiments (pintats de groc al mapa). Són països amb un increment preocupant de malalts de covid, com França, Espanya, Itàlia, Irlanda... i que ja estan meditant augmentar les restriccions.
A França també s'ha accelerat la vacunació per l'arribada de la variant òmicron que consideren "molt, molt més contagiosa que la delta" i que les autoritats sanitàries creuen que pot ser majoritària al país en només dues setmanes. A París no hi haurà, per segon any, celebracions multitudinàries per Cap d'Any ni focs artificials als Camps Elisis.
A Irlanda, on un terç dels contagis ja són de l'òmicron, a partir de dilluns la restauració i l'oci haurà de tancar a les vuit del vespre.
El tercer grup, de nou països, manté algun tipus de mesura restrictiva addicional. És el cas de Bèlgica, Polònia i Àustria, amb tocs de queda en l'hostaleria (pintats de vermell clar). Bèlgica imposa des de fa setmanes el teletreball i ha avançat les vacances escolars per poder garantir les festes de Nadal. També manté l'obligació de tenir el certificat covid per entrar a tot arreu i l'obligació de vacunar el personal sanitari, mesures que han aixecat protestes al carrer. Àustria va aixecar fa una setmana el confinament, que es manté encara per a les persones no vacunades.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Confinament