El mapa de les terrasses a Barcelona: on n'hi ha més i quines són les infraccions més comunes
La ciutat té més de 6.600 llicències de terrasses, que mantenen una guerra oberta entre veïns i el gremi per canviar la normativa
Marc Garcia Beumala
Periodista del 324.cat
En els últims quatre anys, Barcelona ha guanyat prop d'un miler de terrasses a la via pública. Segons dades municipals, a finals del 2023, als carrers de la ciutat hi havia 6.632 establiments amb llicència de terrassa quan el 2019 n'hi havia 5.704.
L'augment de llicències es tradueix en un increment del nombre de taules i de cadires any rere any a la via pública.
En plena guerra oberta entre la Federacio d'Associacions Veïnals (FAVB) i el Gremi de Restauració per canviar l'ordenança de terrasses, l'Ajuntament ha iniciat aquest any més de 1.500 procediments sancionadors per incomplir la normativa.
Una de cada tres terrasses, a l'Eixample
Per districtes, l'Eixample és el que en concentra més. De fet, aquesta àrea central de Barcelona té una de cada tres terrasses de la ciutat (34,3%), amb més de 2.200 llicències.
És, precisament, en aquest districte on trobem el barri amb més taules i cadires. És la Dreta de l'Eixample, amb prop de 3.000 taules i més d'11.400 cadires a la via pública.
A més distància hi ha l'Antiga Esquerra de l'Eixample (1.761 taules), les Corts (1.400 taules), el Poblenou (1.322 taules) i la Sagrada Família (1.247 taules).
El 2023 hi havia tres barris sense llicències de terrassa: el Coll, la Clota i la Font d'en Fargues.
Els carrers amb més terrasses
Les dades de l'Ajuntament de Barcelona permeten afinar les llicències carrer a carrer i veure quin en concentra més. Òbviament, una de les vies més llargues de la ciutat, l'avinguda Diagonal, és la que en té més.
Aquesta artèria que travessa la ciutat de punta a punta té prop d'un centenar de llicències, amb 725 taules. Una altra de les vies més llargues, la Gran Via de les Corts Catalanes, té 134 llicències, que representen 683 taules.
Tot i tenir menys llicències, els locals de la plaça Reial concentren 465 taules en aquest espai del Barri Gòtic, i a la rambla del Poblenou n'hi ha 365.
Al carrer Enric Granados, un dels més coneguts per les terrasses i on hi ha hagut queixes per soroll, es concentren en menys espai 245 taules, i a l'avinguda Gaudí, una de les vies que porta a la Sagrada Família, n'hi ha 228.
Els tres carrers de l'Eixample amb més llicències són Provença (368 taules), Mallorca (356 taules) i València (329 taules). El de Consell de Cent, convertit en bona part en un espai de prioritat per als vianants, agrupa 280 taules i més de 1100 taules.
Però si ens fixem en el local amb més taules, cal anar a la plaça Catalunya. Allà un sol local té llicència per a 70 taules i 280 cadires. Al conjunt de la plaça, només 5 locals tenen llicència per a terrassa, amb 136 taules en total.
Les infraccions més comunes
Per garantir que es compleix la normativa, l'Ajuntament de Barcelona manté una tasca inspectora que aquest any, fins al setembre, pràcticament ha igualat totes les inspeccions que es van fer l'any passat.
En concret, aquest 2024 s'han fet 5.616 inspeccions, mentre que en tot el 2023 en van ser 5.749. Tot i l'augment de les inspeccions, aquest any s'han obert, de moment, menys procediments sancionadors, 1.532, quan en tot l'any passat en van ser 2.652.
Els districtes amb més procediments sancionadors iniciats són l'Eixample, Ciutat Vella i Sant Martí. Del total d'expedients oberts entre el 2023 i enguany, les principals infraccions són:
- Instal·lar elements no autoritzats (40%)
- Excés d'ocupació en més de 6 mòduls o més del 50% de la superfície (22%)
- Instal·lar terrassa sense llicència (10%)
- Excés d'ocupació en més de 4 mòduls o més del 20% de superfície (8%)
- Reduir l'ample de la vorera amb pertorbació greu del pas (7%)
La disputa entre la FAVB i el gremi
La batalla oberta entre veïns i restauradors per les terrasses s'ha traduït en una guerra de signatures. La FAVB ha recollit 18.000 signatures per impulsar una iniciativa ciutadana que permeti canviar l'ordenança.
Però el Gremi de Restauració ha contraatacat amb una altra recollida de signatures per canviar la norma a favor seu i ha aconsegut recollir 36.000 firmes. Mai abans l'Ajuntament havia rebut dues iniciatives de signe contrari per un mateix tema.
Les entitats veïnals veuen un desequilibri en l'ús de l'espai públic i denuncien incompliments en el nombre de taules i en els horaris. De fet, volen avançar l'horari de tancament a les 22.00 els dies laborables i a les 23.00 les vigílies de festiu.
Per contra, la iniciativa del gremi proposa allargar els horaris fins ben entrada la matinada per assimilar-los a grans ciutats que els tenen més extensos.
La FAVB també vol canviar l'ordenança per posar sancions més altes i castigar la reiteració en els incompliments. El gremi admet que hi pot haver infraccions, però que això no justifica canviar la norma i aposta per fer-la complir. El sector veu les sancions molt elevades.
L'ordenança de terrasses que està vigent a Barcelona es va modificar el juny del 2018 amb l'aval de tots els partits excepte la CUP.
- ARXIVAT A:
- Urbanisme