Quines comarques reciclen més? El mapa de la recollida selectiva, que està estancada
- TEMA:
- Medi ambient
El 2022, a Catalunya, es van recollir de manera selectiva el 45,3% dels residus generats per la població que recullen els municipis, en total, 1.740.360 tones. Aquesta xifra segueix per sota dels llindars que marca la Unió Europea, que diu que el 2020 caldria haver arribat al 50% dels residus reciclats, el 2025 al 55 % i el 2035 al 65%.
Els residus que es generen als domicilis particulars i els comerços que no se separen i, per tant, no es recullen de manera selectiva suposen encara un 54,7% del total. La fracció de resta continua sent, doncs, la més nombrosa i són, ara per ara, 2.098.540 tones.
A més, el volum de recollida selectiva del 2023 és només un 0,3% més del volum de residus obtinguts amb recollida selectiva el 2021.
És per tot plegat que l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) constata que hi ha un estancament de les xifres de recollida selectiva, que s'accentua en les grans ciutats del país. En concret, als 23 municipis de més de 50.000 habitants es recullen de manera separada només el 37,9% dels residus generats als domicilis particulars; és poc més d'una tercera part.
A aquesta dada cal afegir-hi que, en els últims 5 anys, en aquests municipis la recollida selectiva només ha crescut 3,5 punts, cosa que porta el director de l'ARC, Isaac Peraire Soler, a defensar que "cal avançar cap a sistemes eficients de recollida selectiva", perquè "els actuals ja han arribat al màxim".
L'eficiència més gran, segons Peraire, passa per implantar sistemes com el porta a porta o els contenidors tancats amb identificació de l'usuari, la implantació generalitzada dels quals "serà una de les grans apostes de la nova llei catalana de residus, que s'està ultimant".
En total, a Catalunya, l'any passat es van generar 3.838.900 tones de residus municipals. La bona notícia és que són un 1,2% menys que el 2021.
Ara mateix, la generació de residus se situa en 493 quilos per persona i any, a Catalunya.
La Conca de Barberà, la comarca que més recicla
Mirant al mapa, només 8 comarques reciclen més del 60% dels seus residus i la Conca de Barberà és la que en lidera el rànquing -amb més del 77%. La segueix el Lluçanès, Osona, el Berguedà, el Solsonès, la Terra Alta, el Moianès i el Pallars Sobirà.
En totes elles ha estat clau el sistema de recollida individualitzada i hi ha exemples de recollida porta a porta, un sistema que funciona molt bé als municipis petits, però que costa més d'implantar a les grans ciutats.
A la cua, en canvi, hi ha la comarca de la Cerdanya, on només reciclen el 27,13% dels residus. Hi ha cinc comarques més que reciclen menys del 40% dels seus residus: la Vall d'Aran, el Baix Penedès, el Barcelonès i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el Tarragonès i el Garraf.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient Meteorologia