El mapa del sector dels videojocs: un 40% de les grans companyies treballen a Catalunya
- TEMA:
- Videojocs
Les oficines d'IO Interactive a Barcelona ocupen ara dues plantes de les cinc que té l'edifici. L'objectiu és que en els tres anys vinents acabin ocupant totes les plantes a mesura que contractin les 150 persones que tenen previstes.
Són els desenvolupadors de la saga de jocs Hitman, que actualment té 60 milions de jugadors. Un joc del tipus triple A, això vol dir que seria l'equivalent a una gran superproducció de cinema per la quantitat de recursos i persones que fan falta per tirar-lo endavant.
L'oficina de Barcelona treballarà de manera conjunta amb les seus de Dinamarca i Suècia.
El seu responsable a Barcelona, Eduard López Plans, assegura que és fàcil de convèncer una empresa quan veuen les dades "amb el nombre de desenvolupadors que hi ha aquí, amb el talent, amb la inversió com arriba de tot el món a Barcelona, d'explicar-los que hi ha potencial".
L'Eduard López va treballar per IO Interactive a Dinamarca, i ha estat clau en l'aposta de l'estudi per Catalunya. Pel gestor de projectes d'inversions internacionals d'Acció, Jordi Sancho, els catalans a l'estranger acaben sent els principals ambaixadors del país.
"El talent català que és a altres països quan decideixen tornar són els principals ambaixadors que fan que aquesta inversió vingui cap aquí."
Actualment tenen presència a Catalunya un 40% de les empreses més importants del món d'aquest àmbit, segons les dades de l'informe "El sector dels videojocs a Catalunya".
Hi ha 206 estudis en què treballen gairebé 4.000 persones i el 2020 van facturar més de 550 milions d'euros, un 17% més que l'any anterior.
Grans empreses i petits estudis
Un sector que, amb l'arribada de les grans empreses de l'àmbit mundial, ha fet canviar l'enfocament dels petits estudis. Per Sancho, "Barcelona és líder indiscutible en sector mobile i ha estat el motiu pel qual han vingut els altres".
"Les més grans han aterrat: Social Point, Game Loft, Ubisoft, King... I hem passat de ser líders del sector mòbil a rebre inversions en triple A."
Per als estudis petits això és una arma de doble tall. Lince Works és un estudi amb una vintena de treballadors. Va néixer d'un projecte de final de màster que es va convertir en un joc amb molt bona acollida. El Path of Shadows va ser l'origen del videojoc Aragami. Ara estudien com poden créixer, sigui col·laborant amb un estudi gran o buscant nous inversors.
Per un dels responsables de l'estudi, Pere Rius, "una persona que es vol dedicar als videojocs té la gran sort que té moltes opcions. Evidentment, no tot és el sou, i nosaltres mai podrem competir amb segons quines empreses a Barcelona. Intentem treballar no només amb un tema salarial sinó amb tot un tema de cultura d'empresa".
El sector a escala mundial té actualment més ingressos que el del cinema i la música sumats. Els estudis creixen ràpidament i molts cops tenen dificultats per trobar personal format, especialment en perfils amb més experiència. Tot plegat es tradueix en els sous, que són més alts que el sou mitjà del sector tecnològic.
Més enllà del negoci, els actors del sector asseguren que cal canviar la visió dels videojocs. Diuen que la qualitat d'alguns projectes tant a nivell artístic com creatiu queda lluny dels típics jocs pensats per enganxar el jugador durant hores.
- ARXIVAT A:
- Videojocs Tecnologia