Catalunya lidera el rànquing de desnonaments a tot l'Estat (ACN/ Marta Vidal)

El mapa dels desnonaments: Catalunya és on n'hi ha més, la majoria en pisos llogats

El 75% dels llançaments que s'han fet al nostre país són en habitatges de lloguer

RedaccióActualitzat

Catalunya continua liderant el rànquing de comunitats de l'Estat on es fan més desnonaments. De fet, un de cada quatre desnonaments s'ha fet a Catalunya.

Segons dades recollides pel Consell General del Poder Judicial, els primers 6 mesos d'aquest 2024 es van fer 3.961 llançaments judicials. És gairebé el doble de desnonaments amb ordre judicial de les que s'han fet a Andalusia, que ocupa la segona posició al rànquing amb 2.205, en el mateix període de temps.

Per volum de població, Catalunya també està per sobre de la resta de territoris de l'Estat, amb 50 llançaments per cada 100.000 habitants. A Madrid s'han fet, en el mateix període, 23 desnonaments cada 100.000 habitants, i al País Basc, 12.

 

 

Per províncies, el primer semestre del 2024 Girona ocupa el primer lloc en desnonaments en l'àmbit estatal per cada 100.000 habitants. Se'n van fer un total de 548 llançaments, que equival a gairebé 70 desnonaments per a cada 100.000 habitants. A Guadalajara --segona província amb més desnonaments amb relació a la seva població-- n'hi ha hagut 63. I les comarques de Tarragona se situen en tercer lloc del rànquing, amb més de 56 desnonaments per a cada 100.000 habitants (466 desnonaments en total). 

 

 

I una dada impactant i que és un indicador de la situació del parc immobiliari al nostre país: els desnonaments vinculats al lloguer són una àmplia majoria. El 75% dels llançaments que s'han fet al nostre país són en pisos de lloguer, un total de 2.967 desnonaments per impagament de lloguer. 

En menor proporció, el segon motiu del llançament és per execució de la hipoteca per impagament.

Segons les dades de CGPJ, els jutjats de primera instància han tramitat 128 peticions de recuperació de la plena possessió d'habitatges per part de propietaris que han vist com el seu immoble ha estat ocupat il·legalment. És un 20% del total de 639 procediments que s'han tramitat a l'Estat.

 

 

 

La xifra total de desnonaments executats el primer semestre de l'any, 3.961, és lleugerament inferior que la del 2023 (3.989). I suposen una caiguda respecte als 5.061 desnonaments que es van executar el 2021 i els 4.824 del 2022. 

L'any 2021, en plena pandèmia, el govern espanyol va establir un període de suspensió de desnonaments en habitatges de famílies vulnerables i sense alternativa residencial. Una suspensió que s'ha anat renovant cada any i que acabarà el 31 de desembre del 2024. Això podria suposar un increment del nombre de desnonaments l'any vinent.

El Consell General del Poder Judicial publica trimestralment les dades dels procediments judicials de desnonaments amb la informació que els aporten els Tribunals Superiors de Justícia de cada província. 

 

ARXIVAT A:
JudicialHabitatgeDesigualtat i pobresa
Anar al contingut