El mapa mundial de la contaminació de l'aire per partícules fines, les més perilloses
La contaminació a les ciutats del món no millora: només 7 països compleixen la normativa de l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, pel que fa a les partícules PM 2,5, les més petites i perilloses.
És la conclusió de l'informe sobre el 2023 de IQAir, empresa suïssa que fa el seguiment de la qualitat de l'aire a gairebé 8.000 localitats de 134 països, territoris i regions.
L'OMS fixa en un màxim de 5 micrograms per metre cúbic d'aire (microg/m3) d'aquestes partícules de mitjana al llarg de l'any per considerar que no està contaminat, i hi ha països on això es multiplica per 16.
Bangladesh, el país més contaminat del món
És el cas de Bangladesh, que frega els 80 microg/m3, seguit del Pakistan, amb 73,7 microg/m3, l'Índia, amb 54,4 microg/m3, Tadjikistan, amb 49 microg/m3, i Burkina Faso, amb 46,6 microg/m3.
L'Àsia central i meridional concentra les 10 àrees metropolitanes més contaminades, 4 de les quals a l'Índia, amb Begusarai com la més contaminada de totes.
Es calcula que 1 de cada 9 morts al món es deu a la contaminació per partícules, i les PM 2,5 són les més perilloses perquè, per la seva mida, poden entrar en el corrent sanguini i contaminar tot el cos.
Així, les més grans empitjoren malalties respiratòries com l'asma, però les més petites poden arribar a desencadenar diversos tipus de càncer, a més de malalties cardiovasculars.
Compostes de materials molt diversos, també contribueixen a l'escalfament planetari, perquè formen part dels contaminants atmosfèrics que provoquen l'efecte hivernacle.
Mapa interactiu amb dades de més de 30.000 estacions
Els 7 països que no superen els 5 microg/m3 són Austràlia, Estònia, Finlàndia, Granada, Islàndia, Maurici i Nova Zelanda.
L'informe s'ha elaborat amb les dades recollides en temps real de més de 30.000 estacions de control de qualitat de l'aire de 7.812 ciutats, i es visualitza en aquest mapa interactiu:
Granollers, Mollet i Santa Perpètua, amb les pitjors dades
Les estacions de control pertanyen a centres d'investigació, organismes públics, ONG, empreses i ciutadans que han accedit a cedir les dades a l'empresa suïssa que elabora els informes anuals.
De Catalunya l'informe del 2023 només té dades d'11 localitats: Lleida, Gandesa, Reus, Vila-Seca, Tarragona, Puigdelfí, Igualada, Rubí, Barcelona, Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès i Granollers.
Les que estan pitjor són les tres últimes, que tripliquen el màxim recomanat per l'OMS, tot i que en el cas de Mollet la situació ha millorat molt des del 2021, en què va arribar als 34 microg/m3.