(EFE/Quique García)

El mapa mundial de la contaminació de l'aire per partícules fines, les més perilloses

Un informe amb dades de 30.000 estacions de control de 8.000 ciutats constata que les partícules més petites continuen sent un problema de salut i medi ambient
Redacció Actualitzat

La contaminació a les ciutats del món no millora: només 7 països compleixen la normativa de l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, pel que fa a les partícules PM 2,5, les més petites i perilloses.

És la conclusió de l'informe sobre el 2023 de IQAir, empresa suïssa que fa el seguiment de la qualitat de l'aire a gairebé 8.000 localitats de 134 països, territoris i regions.

L'OMS fixa en un màxim de 5 micrograms per metre cúbic d'aire (microg/m3) d'aquestes partícules de mitjana al llarg de l'any per considerar que no està contaminat, i hi ha països on això es multiplica per 16.


Bangladesh, el país més contaminat del món

És el cas de Bangladesh, que frega els 80 microg/m3, seguit del Pakistan, amb 73,7 microg/m3, l'Índia, amb 54,4 microg/m3, Tadjikistan, amb 49 microg/m3, i Burkina Faso, amb 46,6 microg/m3.

L'Àsia central i meridional concentra les 10 àrees metropolitanes més contaminades, 4 de les quals a l'Índia, amb Begusarai com la més contaminada de totes.

Contaminació a l'Índia

Es calcula que 1 de cada 9 morts al món es deu a la contaminació per partícules, i les PM 2,5 són les més perilloses perquè, per la seva mida, poden entrar en el corrent sanguini i contaminar tot el cos.

Així, les més grans empitjoren malalties respiratòries com l'asma, però les més petites poden arribar a desencadenar diversos tipus de càncer, a més de malalties cardiovasculars.

Compostes de materials molt diversos, també contribueixen a l'escalfament planetari, perquè formen part dels contaminants atmosfèrics que provoquen l'efecte hivernacle.


Mapa interactiu amb dades de més de 30.000 estacions

Els 7 països que no superen els 5 microg/m3 són Austràlia, Estònia, Finlàndia, Granada, Islàndia, Maurici i Nova Zelanda.

L'informe s'ha elaborat amb les dades recollides en temps real de més de 30.000 estacions de control de qualitat de l'aire de 7.812 ciutats, i es visualitza en aquest mapa interactiu:


Granollers, Mollet i Santa Perpètua, amb les pitjors dades

Les estacions de control pertanyen a centres d'investigació, organismes públics, ONG, empreses i ciutadans que han accedit a cedir les dades a l'empresa suïssa que elabora els informes anuals.

De Catalunya l'informe del 2023 només té dades d'11 localitats: Lleida, Gandesa, Reus, Vila-Seca, Tarragona, Puigdelfí, Igualada, Rubí, Barcelona, Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès i Granollers.

Les que estan pitjor són les tres últimes, que tripliquen el màxim recomanat per l'OMS, tot i que en el cas de Mollet la situació ha millorat molt des del 2021, en què va arribar als 34 microg/m3.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut