La majoria de maquillatge no incorpora data de caducitat a l'envàs ja que tenen una durabilitat superior als 30 mesos (iStock/Kostikova)

El maquillatge caduca? Com saber quant dura i què passa si el seguim utilitzant

Més enllà de la caducitat, cal tenir en compte quan hem obert el producte i la durabilitat que té un cop encetat, el que es coneix com a PAO

Actualitzat

Sovint acostumem a guardar i acumular diferents productes de maquillatge de forma indefinida. I és que alguns d'ells només els fem servir en determinats moments o ocasions especials, però és una bona pràctica? El maquillatge caduca?

La resposta, segons Maria Minguet, química i consultora en la formulació de cosmètica, és clara i contundent: sí, i cal tenir en compte aquesta data, com també altres factors tan o més importants com el dia en què s'obre.

Pel que fa a la data de caducitat, es pot trobar reflectida com en qualsevol altre producte de consum. Tot i això, la majoria de maquillatge no la incorpora perquè, segons l'experta, la legislació europea indica que el fabricant només està obligat a posar-la en aquells productes que tinguin una vida útil inferior als 30 mesos:

"Hi ha molt poc maquillatge que caduqui abans dels 30 mesos, es fan amb estudis d'estabilitat perquè durin sense obrir aquests dos anys i mig".

Per tant, si la majoria de maquillatge no reflecteix la data de caducitat a l'envàs, quina dada hem de tenir en compte per saber si el podem seguir utilitzant? La resposta és el PAO, sigles que provenen de l'expressió anglosaxona Period After Opening i que fa referència al temps que pot estar el producte en condicions òptimes un cop obert.
 

La importància del PAO

El maquillatge, igual que els cosmètics en general, s'ha d'utilitzar en un marge de temps determinat un cop s'ha encetat a causa de l'oxidació i factors microbiològics.

I per conèixer aquest període, cal mirar l'etiqueta del producte, on sovint apareix una icona d'un pot obert amb un número a l'interior que indica el nombre de mesos que aquell producte es mantindrà en bon estat. Això és així ja que, segons Minguet, "quan l'obres el contamines":

"El que és crític per a un cosmètic és que quan s'obre ja hi pots posar el dit a dintre i, per tant, ja poden passar coses que poden perjudicar-ne l'estabilitat".

La icona d'un pot obert amb un nombre de mesos a l'interior mostra quant dura el producte des que s'enceta (3Cat)

A més, tal com explica Minguet, aquesta contaminació és més fàcil que es produeixi "com més quantitat d'aigua contingui el producte". És per això que els maquillatges fluids tindran un PAO més petit que els sòlids, com l'ombra d'ulls, els llapis d'ulls o els pintallavis.

I tot i que aquesta dada dependrà de cada producte i fabricant, Minguet dona algunes referències de durabilitat segons la tipologia de maquillatge:

  • Ombra d'ulls: PAO superior a 24 mesos.
  • Llapis d'ulls: PAO superior a 24 mesos.
  • Labials: PAO superior a 24 mesos.
  • Màscara de pestanyes: PAO sobre els 6 mesos.
  • Maquillatge fluid: PAO entre 6 i 12 mesos.

L'envàs, un element que pot evitar la contaminació

Un altre factor important que afecta la contaminació del producte té a veure amb l'envàs. Segons Minguet, "hi ha envasos, com en el cas del maquillatge fluid, que tenen una petita bomba dosificadora, o alguns que són tubs que els estrenys i et surt el líquid". Això evitaria tocar la resta de producte:

"És un tipus de packaging que és molt bo en aquest sentit, perquè encara que tinguis un producte que no sigui sòlid, tu sempre agafaràs la porció que et vols posar, però la resta no la toques."

És per això que aquests productes també tindrien una durabilitat més elevada.
 

Què passa si seguim utilitzant el maquillatge tot i estar caducat?

Més enllà de les dates, hi ha una sèrie d'indicadors que ens poden alertar quan un maquillatge no està en bon estat. I és que, segons Minguet, aquests productes poden canviar de textura i tornar-se més grumosos, modificar el color o inclús no fer la mateixa olor.

Si arribats a aquest punt seguim utilitzant el producte, l'experta assegura que podem tenir "irritacions a la pell si estan contaminats":

"Si hi ha una contaminació microbiològica de bacteris, et pots contaminar tu mateix les mucoses, sobretot a la zona dels ulls."

Diferents tipus de maquillatge
El canvi de textura, del color o d'olor ens pot alertar que el maquillatge no està en bones condicions (Jessica Johnston/Unsplash)

Recomanacions a l'hora de fer servir i conservar el maquillatge

A l'hora d'utilitzar el maquillatge, Minguet recomana fer-ho amb les mans netes per reduir el risc de contaminació. També conservar-lo en llocs poc humits i amb temperatures no gaire altes:

"A l'estiu, segons a quines cases es pot arribar a 30 graus. El que són cremes o maquillatges fluids poden patir separacions de fases perquè a temperatures altes hi ha més mobilitat. Per tant, hi ha algunes cremes cosmètiques que seria recomanable tenir-les a la nevera."

D'aquesta manera, segons Minguet, "es pot allargar una mica més el PAO".

I un últim consell: si tenim llapis d'ulls que fa molt que no utilitzem, l'experta recomana fer-hi punta. "Així es treu la possible contaminació i s'aplica a l'ull un producte nou."

 

 

ARXIVAT A:
Estil de vidaSalut
Anar al contingut