El marcapassos més petit del món s'implanta a l'Hospital de Sant Pau per primer cop a Europa
Es tracta d'un aparell que pesa menys de dos grams i dura més de 15 anys
A l'Hospital de Sant Pau de Barcelona ja s'implanten els marcapassos més petits del món, uns aparells que pesen menys de dos grams i amb un volum que no arriba a un centímetre cúbic. És el primer centre d'Europa on s'han començat a col·locar.
Els MicraTM VR2 i AV2 són aparells sense cables, que es poden controlar i monitorar en remot, fet que permet a l'equip mèdic controlar el dispositiu sense necessitat que el pacient es desplaci a l'Hospital.
Si bé ja fa uns anys que existeixen els marcapassos sense cables --actualment s'implanten en entre un 20 i un 30% dels casos en aquest hospital--, "la implantació d'aquesta nova generació de marcapassos és una evolució que suposa una revolució", explica Xavier Viñolas, director del Servei de Cardiologia de l'Hospital de Sant Pau.
D'una banda, "perquè elimina dràsticament moltes complicacions", i de l'altra perquè "tenen una durada superior als 15 anys i això permet la seva implantació definitiva, de manera que molts pacients només hauran de dur un únic marcapassos al llarg de la seva vida", argumenta Viñolas.
Un sol marcapassos per a tota la vida
Segons l'empresa que els ha desenvolupat, la multinacional Medtronic, els marcapassos de nova generació tenen una longevitat mitjana d'entre 16 i 17 anys, xifra que suposa un 40% més de temps de vida que el model anterior.
La majoria dels pacients als quals s'implanten aquests aparells ja tenen una edat avançada, de manera que s'espera que amb aquests nous marcapassos a 8 de cada 10 no calgui canviar-los-el i, per tant, només n'hauran de dur un en tota la seva vida.
Prop de 40.000 marcapassos cada any
Avui dia, el marcapassos és la forma més habitual de tractar irregularitats en la freqüència cardíaca i el bloqueig auriculoventricular, que és un tipus d'arrítmia cardíaca on els impulsos elèctrics del cor no es transmeten eficaçment.
Cada any s'implanten a tot l'Estat uns 40.000 marcapassos. Segons el Ministeri de Sanitat, els pacients tenen prop de 80 anys de mitjana; la majoria, 6 de cada 10, són homes.
Aquest aparell envia impulsos elèctrics al cor, per ajudar a restablir el ritme normal, fet que alleuja els símptomes que pateixen els pacients, com marejos, falta crònica d'energia, dificultat per respirar o desmais, entre altres.
En aquest sentit, Viñolas destaca que els nous marcapassos "detecten no només l'activitat del ventricle sinó també de l'aurícula, és a dir, de les dues cavitats del cor, amb freqüències de fins a 130 per minut i una sincronització excel·lent".