El Marroc arxiva la causa contra Helena Maleno per tràfic de persones iniciada a Espanya
- TEMA:
- Migracions
Un tribunal del Marroc ha arxivat la causa oberta contra l'activista espanyola Helena Maleno, acusada de "fomentar l'emigració il·legal" i de "tràfic de persones".
La decisió del tribunal d'apel·lació de Tànger tanca la investigació contra Maleno oberta a Espanya l'any 2012 per la Unitat Central de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedat Documental (UCRIF) de la Policia Nacional.
La UCRIF basava les seves acusacions en la tasca de socors als migrants que Maleno fa des de l'ONG Caminando Fronteras, que relacionava amb les màfies del tràfic de persones que els abandonen en el Mediterrani Occidental a bord de pateres.
Quan reben trucades de persones a la deriva, des de Caminando Fronteras, que Maleno va fundar el 2002, s'encarreguen d'alertar els serveis de salvament marítim espanyols, marroquins o algerians, en funció del lloc on són els migrants.
Helena Maleno durant una entrevista en el programa "Preguntes freqüents" de TV3
A Espanya, aquesta investigació ja havia quedat tancada, quan l'Audiència Nacional va desestimar-la.
La UCRIF, tanmateix, va remetre el cas a les autoritats del Marroc, on Maleno resideix, i la justícia marroquina va obrir una investigació a finals del 2017.
Maleno va haver d'anar a declarar diverses vegades davant del jutge, que mai no li va imposar cap mesura cautelar.
El febrer de 2018, pendent encara de la decisió judicial, Maleno va denunciar el que ella anomena el "gran negoci" del control de les fronteres d'Europa.
"La frontera és un gran negoci en què hi ha diverses indústries criminals i en el qual ha entrat amb força la indústria de la guerra: les principals empreses europees d'armament ara estan en el negoci del control migratori."
A finals de 2018, després de més d'un any d'investigació, el jutge instructor ja va arxivar la causa, decisió que ara ha ratificat el tribunal d'apel·lació.
Aquell primer arxivament va arribar després que Maleno recollís a Barcelona el Premi Seán MacBride per la Pau, el setè que va rebre aquest any passat.
Helena Maleno, durant una entrevista en el programa "El matí de Catalunya Ràdio"
Aprofitant el seu pas per la ciutat, l'activista va denunciar, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que "l'Europa del control de fronteres no és l'Europa dels drets humans".
"Al Mediterrani no hi pot haver dos drets a la vida, el dels que viatgen en iot i el dels que viatgen en patera. Quan hi ha naufragis, en comptes d'aplicar el protocol de víctimes de tragèdia apliquem la llei d'estrangeria."
Aquest dilluns, en saber la decisió judicial, Maleno ha penjat un missatge a les xarxes socials en què la celebra, confessa haver passat un any molt difícil i agraeix tot el suport rebut.
"Estic contenta perquè s'ha fet justícia aquí, que també és el meu país. Sé que això no acaba aquí."
"Això ha deixat marques molt profundes en la meva ànima i el meu cos."
L'activista també denuncia la persecució, a Europa, de la defensa dels drets dels migrants.
"He après que són moments molt durs per a les defensores dels drets humans, que estem perseguides i criminalitzades. Europa s'ha convertit en un continent molt perillós per a les persones que defensem els drets de les persones migrants."
Al Marroc, pels crims dels quals l'acusava la UCRIF, Maleno hauria pogut ser condemnada, fins i tot, a cadena perpètua.
- ARXIVAT A:
- Migracions