El Marroc frena la pandèmia a un preu molt alt: 800.000 treballadors a l'atur

Unes mesures estrictes han permès que fins ara hi hagi només 200 morts i 8.000 contagis, però la pobresa ha augmentat

RedaccióActualitzat

Les mesures estrictes del govern del Marroc han aconseguit estabilitzar l'impacte del coronavirus al país nord-africà. Fins ara hi hagut 200 morts i la xifra de casos detectats no supera els 8.000. Això sí, a costa d'una factura econòmica molt alta perquè, en menys de tres mesos, 800.000 treballadors s'han quedat a l'atur, i també han disminuït els recursos dels quatre milions i mig de famílies que viuen de l'economia submergida.

Durant el confinament, al Marroc cal un permís segellat per les autoritats fins i tot per anar a comprar menjar o a la farmàcia. Una mesura fèrria que es va aplicar molt aviat, a mitjans de març, quan al país tot just hi havia 100 casos de Covid-19 i tres persones mortes.

Es van tancar fronteres i escoles, i el transport es va paralitzar. En l'àmbit sanitari, el resultat és satisfactori si es compara amb altres països.

Però molta gent s'ha quedat a l'atur i la pobresa ha augmentat. Rachid Aouraz, de l'Institut Marroquí d'Anàlisi de Polítiques, parla de l'impacte que la pandèmia ha tingut en la població:

"Sabem que l'economia del Marroc té un sector informal molt gran i això crea molta tensió social. Per evitar els resultats econòmics i socials del confinament sobre l'estabilitat del país, el Marroc ha donat diners, ha fet transferències directament a les famílies."

 

El Marroc frena la pandèmia a un preu molt alt: 800.000 treballadors a l'atur
Cal portar un permís segellat per les autoritats per anar a comprar
El Marroc frena la pandèmia a un preu molt alt: 800.000 treballadors a l'atur
Ja hi ha botigues obertes, però l'estat d'emergència durarà fins dimecres que ve


Tot i que l'estat d'emergència sanitària és vigent fins dimecres que ve, alguns comerços ja han començat a obrir i es veu més moviment al carrer.

El govern haurà d'impulsar un pla per reactivar l'economia. Tothom tem les conseqüències del confinament, perquè, segons el Banc Mundial, el país ja tenia 9 milions de pobres abans que hi arribés el coronavirus, un de cada quatre habitants.

Per reactivar l'economia, el rei Mohammed VI ha ordenat fer testos obligatoris a totes les empreses del sector privat i, així, garantir una "represa de l'activitat serena i segura". Segons la patronal del país, la Confederació General d'Empreses del Marroc, els focus principals de contagi estan localitzats en diferents fàbriques i plantes processadores d'aliments.

El Marroc frena la pandèmia a un preu molt alt: 800.000 treballadors a l'atur
Un membre de la Guàrdia Reial, protegit amb una mascareta a joc amb l'uniforme (EFE/Javier Otazu Elcano)

 

Repatriació de 1.600 persones del Marroc a Espanya

Mentrestant, els dos últims dies s'estan repatriant 1.600 persones, entre espanyols i residents a Espanya. Ho fan en dos ferris de la companyia Baleària, que surten de Tànger en direcció a Màlaga.

Els consolats espanyols han registrat més de 6.000 demandes per anar en aquests dos ferris. Això ha fet que s'hagin programat dos vaixells més per a dimecres i dijous que ve, i dos més per a la setmana següent. La majoria dels passatgers són marroquins amb residència a l'estat espanyol.

Encara que són ferris comercials i els passatgers paguen el seu bitllet, els vaixells, que arriben buits, són negociats amb el govern del Marroc i noliejats pel Ministeri espanyol d'Exteriors. Per això, els consolats espanyols són els encarregats de donar prioritat a determinats casos per raons mèdiques o familiars.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus ÀfricaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut