El Mas Miró commemorarà el centenari del quadre 'La Masia' amb una trentena d'activitats

ACN Mont-roig del Camp - Joan Miró va començar el quadre 'La Masia' l'any 1921 al Mas Miró i el va acabar a París el 1922. L'obra, que es mostra a la National Gallery of Art de Washington, canvia el rumb de la història de l'art perquè suposa el fi de l'etapa figurativa i el naixement del seu llenguatge únic i universal, l'estil pictòric. Per celebrar el centenari, la Fundació Miró programarà una trentena d'activitats que remarcaran la importància del paisatge emocional i sensorial de la casa d'estiueig de l'artista. La programació inclou la preestrena d'un concert inspirat en les constel·lacions, una exposició inèdita sobre el mas amb models de guix originals i una conferència entre el net de Miró i Harry Cooper, membre de la National Gallery, amb el quadre de fons

"Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig". Són paraules del mateix Joan Miró que aquest dijous ha recordat la directora de la Fundació Mas Miró, Elena Juncosa, en la presentació del programa d'actes per commemorar el centenari del quadre icònic de 'La Masia'. La casa d'estiueig, la terra, el paisatge i el territori tenen una gran importància en l'obra de l'artista. "Hi ha diferents paisatges que configuren Miró, neix a Barcelona, mort a Mallorca, viatja a París, Nova York, Japoó, però Mont-roig és el contrapunt, cada estiu hi ve com una religió perquè és on li agrada torna", ha assenyalat Juncosa.

Amb el lema '100 anys inspirant', la Fundació, conjuntament amb l'Ajuntament de Mont-roig del Camp, han programat conferències, xerrades, concerts, activitats pedagògiques i infantils per explorar l'univers mironià. Entre els actes més rellevants destaquen la preestrena del concert-taller de 'La Masia ressonant a través de les 7 Constel·lacions', a càrrec del compositor Hèctor Parra. Es tracta d'un cicle poètic musical inspirat amb la "cèlebre" sèrie mironiana, que es farà al juliol al mas.

També s'estrenarà a la masia 'Story Walker', un espectacle sonor escrit i interpretat per l'actor Pol Lópex, el qual submergirà al visitant en un viatge auditiu al món més introspectiu del geni. A més, es podrà veure una exposició inèdita sobre la relació de Miró i Mont-roig al Centre Cultural Vella del municipi durant els mesos d'estiu. La mostra 'L'ànima de la forma. Mont-roig o l'essència de Miró' exposarà models originals de guix de les escultures de l'artista, imatges de la seva vida i obres així com objectes significatius dels processos creatius.

La directora també ha recalcat que entre les propostes innovadores d'aquesta programació destaca el projecte de destil·lar l'essència del quadre. El sentit de l'olfacte, diu, juga un paper important en les emocions i els records de les persones. Per això, de la mà de Viti Vinci, es combinaran tècniques tradicionals i artesanals i es pujarà un "esglaó" més en l'experiència que suposa visitar el mas.

A la vegada, Juncosa ha subratllat la conversa que protagonitzaran Joan Punyet i Miró, net del pintor, i Harry Cooper, responsable de l'art Modern i Contemporani de la National Gallery of Art de Washington, propietària del quadre. La conferència s'emetrà en línia i permetrà tenir el Mas Miró i la cèlebre pintura de fons en una sola pantalla. "Era imprescindible una connexió virtual, serà un dels moments més especials", ha expressat la directora.

L'acte inaugural de la celebració del centenari de l'obra està prevista per al 21 d'abril, tot i això, les activitats arrencaran aquest dissabte amb l'estrena del joc d'escapisme 'Miró Oníric', activitat lúdica i educativa, adreçada a tots els públics.

El centenari, un pas endavant per projectar el Mas

L'alcalde de Mont-roig i president de la Fundació, Fran Morancho, confia que la nova programació sigui un revulsiu per impulsar l'equipament, ja que considera que s'ha de continuar projectant la masia per tal de donar-la a conèixer a més gent. "D'ençà que vam començar a rellançar la figura de Miró no ha estat gens fàcil; la celebració del centenari del quadre ha d'impulsar la fundació i la masia, tenim un actiu cultural importantíssim que s'ha de donar a conèixer", ha subratllat Morancho.

Com en altres equipaments culturals, la masia ha patit les conseqüències de la pandèmia amb una davalla del 70% dels visitants i en un 50% durant els mesos d'estiu. Les instal·lacions van tancar durant els mesos de confinament i després van adaptar els horaris per reduir l'impacte. Ara, a partir de la setmana que ve, la fundació recuperar els horaris prepandèmia i obrirà de dimarts a diumenge.

Pel que fa a la tercera fase de rehabilitació de la masia, la fundació treballa en el projecte, però de moment, no hi ha calendari per executar les obres ni el seu cost. Es tracta de l'adequació de la casa dels masovers, la qual s'habilitarà per usos interns.

Anar al contingut