L'hongarès László Lovász és un dels guardonats (Rama/Wimiedia Commons/ CC-BY-SA-2.0-FR)

El màxim guardó en matemàtiques distingeix algoritmes i seguretat informàtica

L'hongarès László Lovász i l'israelià Avi Wigderson han estat distingits amb el premi Abel, que atorga l'Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres
Xavier Duran
TEMA:
Recerca científica

L'hongarès László Lovász i l'israelià Avi Wigderson han estat distingits amb el premi Abel de Matemàtiques, la màxima distinció en aquesta ciència.

Així ho ha anunciat l'Acadèmia Noruega de Ciències i Lletres.

El premi, finançat pel govern noruec, està dotat amb 7,5 milions de corones noruegues –uns 750.000 euros.

Aquests són els arguments que ha donat l'Acadèmia per atorgar-los el premi:

"Per les seves contribucions fonamentals a la ciència de la computació teòrica i a les matemàtiques discretes i el seu lideratge per transformar-les en camps centrals de les matemàtiques modernes."

Pel president del comitè que atorga el premi, Hans Munthe-Kaas, Lovász i Wigderson han tingut durant dècades el lideratge en aquests camps:

"Els seus treballs s'entrellacen de moltes maneres i, en particular, tots dos han fet contribucions fonamentals per comprendre l'aleatorietat en computació i explorar les fronteres de la informàtica eficient."



Algoritmes potents i seguretat informàtica

L'anomenada "complexitat computacional" estava, segons el comitè, en la seva infantesa als anys 70 i ara és un camp ben establert. Els algoritmes i la seguretat a internet són part de la nostra vida quotidiana i els dos guardonats han jugat un paper essencial en el seu desenvolupament.

László Lovász va néixer a Budapest el 1948 i ara treballa a l'Institut de Matemàtiques Alfréd Rényi i a la Universitat Eötvös Loránd de Budapest.

Un dels seus principals treballs va servir per establir les formes en què les matemàtiques discretes –les que s'ocupen de fenòmens no continus- podien solucionar qüestions fonamentals en les ciències de la computació.

També ha desenvolupat algoritmes molt potents amb aplicacions diverses. Un d'aquests, anomenat LLL per les inicials d'ell i dels germans Arjen i Hendrik Lenstra, s'ha aplicat en àrees com la teoria de nombres, la criptografia i la informàtica mòbil.

Ara, és l'únic sistema d'encriptació que pot suportar un atac amb un ordinador quàntic.
 

Com el seu col·lega, Avi Wigderson ha fet grans aportacions a les ciències de la computació (Dan Komoda/Institute for Advanced Study, Princeton)

Avi Wigderson va néixer a Haifa, Israel, el 1956 i treballa a l'Institut d'Estudis Avançats de Princeton, als Estats Units. És conegut per la seva gran habilitat per establir relacions entre àrees que aparentment no tenen res o gaire a veure.

Ha aprofundit en les connexions entre matemàtiques i informàtica i, sobretot, ha contribuït més que ningú altre al camp de la teoria de la complexitat, relacionada amb la potència i la velocitat dels algoritmes.

L'aplicació més important d'aquesta teoria és, avui, la criptografia d'internet.

ARXIVAT A:
Recerca científica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut