El megaranxo dels Zuckerberg a Kauai: mansions, cases als arbres i un búnquer subterrani
- TEMA:
- Medi ambient
A la costa nord de l'illa de Kauai, la més petita de l'arxipèlag de Hawaii, hi ha Koolau Ranch, una immensa parcel·la de 500 hectàrees propietat de Mark Zuckerberg i la seva dona, Priscilla Chan.
Fa 10 anys, la parella va començar a comprar terrenys a la zona i no ha deixat de fer-ho fins a aconseguir tenir el control total de l'indret, on s'estan fent construir un petit imperi, ciutat o complex residencial i tecnològic, que comptarà amb desenes d'edificis, incloses dues grans mansions, onze cases als arbres, una mena de poliesportiu amb gimnàs, spa, piscina i pistes de tenis, edificis administratius, de serveis i cases per a convidats, els seus propis dipòsits d'aigua i energia, camps de cultiu i pastures per als seus ramats i fins i tot un búnquer subterrani a prova de bombes.
Justament sobre aquest refugi la parella n'ha ironitzat, en el seu compte d'Instagram, amb un missatge on Priscilla Chan sembla buscar Zuckerberg, que està jugant als videojocs, amb els seus amics, en una sala de cinema subterrània, suposadament a casa seva:
El secretisme propi d'una instal·lació militar
El projecte s'està construint sota el màxim secretisme, en una parcel·la delimitada per un mur de dos metres d'alçada que impedeix veure el que hi passa a dins, i amb fortes mesures de seguretat, comparables a les d'instal·lacions militars.
Unes mesures que inclouen un contracte de confidencialitat que han hagut de firmar els centenars d'operaris i professionals que hi treballen, que no poden parlar amb ningú del que fan. Ni tan sols entre ells --entre els diferents equips que treballen en cada instal·lació.
Per tot arreu hi ha, a més, desenes de càmeres de seguretat.
Tot i així, la revista tecnològica Wired ha tingut accés a una part dels plànols del recinte, els que s'han hagut d'inscriure als registres públics, i ha pogut parlar --conservant-ne l'anonimat-- amb alguns dels treballadors que hi fan feina, fins a descobrir en què consisteix, a grans trets, aquest megaprojecte.
D'entrada, Koolau Ranch --on Zuckerberg ja hi ha fet dues trobades corporatives-- tindrà dues grans mansions centrals, amb almenys 30 habitacions i 30 banys en total, i amb ascensors, oficines, biblioteca, sales de conferències i una cuina industrial.
Sota terra, entre totes dues, hi hauria un túnel que porta a un refugi subterrani de 460 metres quadrats, que inclou una zona destinada a habitatges, però també sales de màquines i una sortida d'emergència a l'exterior.
Les portes d'accés a aquest búnquer serien de metall, farcides de formigó i a prova de bombes, com en els refugis antiaeris.
Al costat de les dues mansions centrals s'hi està aixecant un tercer gran edifici que inclou gimnàs, sauna, jacuzzi, spa, piscina i pistes de tenis, i als boscos del voltant hi ha previstes almenys 11 cases sobre els arbres, en forma de disc i unides entre elles per uns ponts de corda.
El projecte també inclou cases per a convidats i edificis per a administració i serveis, a més de dipòsits d'aigua i energia perquè la finca sigui autosuficient, camps de cultiu, pastures i ramaderia pròpia.
Una de les cases més cares de món
Wired estima el cost total del projecte en més de 250 milions d'euros, entre els 156 milions que es va gastar el propietari de Facebook i Instagram en la compra dels terrenys i els 92 milions que estima que costen les obres. Seria, en definitiva, una de les cases més cares del món.
Tot i que es tracta de l'obra privada més important que s'ha fet mai en aquesta illa de 73.000 habitants, i tenint en compte l'impacte que té en la zona, el govern local no ha fet cap avaluació pública del projecte per informar-ne els veïns, malgrat la polèmica que ha envoltat el ranxo des dels seus inicis.
I és que la família Zuckerberg s'ha deixat un dineral, també, en projectes benèfics a l'illa --més de 20 milions d'euros--, per millorar la mala imatge que es va guanyar en aterrar a l'illa, quan va començar a comprar terrenys a tort i a dret i a intentar forçar els propietaris locals que no volien vendre-li les seves parcel·les o desfer-se'n, prohibint-los el pas o posant-los demandes.
L'any 2020, fins i tot es va fer una recollida de firmes a change.org contra la "colonització" de Kauai per part dels Zuckerberg.
Arran de la publicació del reportatge de Wired, la portaveu de la parella, Brandi Hoffine Barr, va assegurar, en un comunicat enviat a la revista, que la família Zuckerberg s'ha compromès a preservar l'entorn:
"Mark i Priscilla valoren el temps que la seva família passa a Koolau Ranch i a la comunitat local, i es comprometen a preservar la seva bellesa natural. Sota la seva cura, menys de l'1% del terreny total està urbanitzat i la immensa majoria es dedica a l'agricultura, la ramaderia, la conservació, els espais oberts i la protecció de la vida silvestre."
Els veïns, però, no hi estan d'acord. De moment, alguns han perdut les vistes al mar, tapats pel mur de dos metres que protegeix la propietat, i senten el soroll constant de les obres i el pas continu de vehicles en una zona, fins ara, paradisíaca.
Un tràfec d'obres que no és, però, nou a l'illa, que fa dècades que ha girat la seva economia cap al turisme, cada cop de més luxe.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient Habitatge