El mètode del "vaixell mare" de les màfies per dur migrants a Europa, gravat en dron
Un dron de l'agència europea que vigila el Mediterrani ha captat com un pesquer que arrossega una patera l'omple de persones a alta mar i gira cua
L'agència europea de control de fronteres i costes, Frontex, ha fet públic un vídeo que ensenya com un pesquer arrossega una patera amb una vuitantena de persones.
L'han penjat a les xarxes socials explicant que un dron seu va seguir el pesquer durant unes quantes hores, perquè portava la patera buida amarrada a la popa.
"Un cas clar de 'vaixell mare"
Segons el seu relat, quan ja eren a prop de l'illa italiana de Lampedusa, les persones van baixar del pesquer, van pujar a la patera i el vaixell se'n va anar:
"Aquest és clarament un cas de "vaixell mare" fet servir pels delinqüents per portar un gran grup d'immigrants per mar cap a la seva destinació abans de transferir-los a una embarcació més petita."
Wait, wait. Why is that fishing trawler towing an empty wooden boat at high seas??? pic.twitter.com/psy2z6z9Wp
Frontex (@Frontex) June 22, 2019
Va passar dijous
Frontex assegura que van avisar les autoritats de Malta i d'Itàlia, que van interceptar el pesquer i detenir-ne els tripulants, mentre que la patera la van trobar ja en aigües italianes.
Segons Frontex, el seguiment del pesquer va ser dijous 20 de juny, i la detenció, divendres 21, però no han explicat d'on venia ni on anava i han difuminat la informació de context de les imatges gravades pel dron.
6 egipcis i un tunisià
Informacions posteriors recollides per l'agència France Presse asseguren que una patrullera italiana va interceptar el pesquer a 35 milles de Líbia, però encara en aigües internacionals.
També diuen que els tripulants eren 6 ciutadans egipcis i un de tunisià, però no expliquen d'on va sortir el vaixell. Tunis queda molt més a prop de Lampedusa que no pas Líbia, mentre que Egipte és a milers de quilòmetres.
Frontex ha assegurat aquest dilluns que la majoria dels migrants que viatjaven en la patera són originaris de Bangladesh, Líbia i el Marroc.
El negoci del control de fronteres
Frontex ha pogut gravar aquestes imatges gràcies a l'ampliació del seu pressupost, que li permet comprar tecnologia per combatre la immigració il·legal.
De fet, el control de les fronteres s'ha convertit en un gran negoci que beneficia grans corporacions de seguretat i defensa, que aporten aquesta tecnologia.
Tot plegat, d'acord amb les polítiques europees, que conceben la immigració sobretot com una amenaça que cal combatre.
- ARXIVAT A:
- Migracions