A Nova York s'ha viscut una de les manifestacions més grans contra la decisió del Suprem (Reuters/Caitlin Ochs)

"El meu cos, la meva decisió", la protesta pel dret a avortar als EUA en imatges

Milers de persones surten al carrer als Estats Units per protestar contra la decisió del Suprem nord-americà de derogar el dret a l'avortament
Redacció Actualitzat
TEMA:
Avortament

Des que es va saber la decisió del Suprem dels Estats Units d'abolir el dret a l'avortament, milers de persones han sortit als carrers als Estats Units. Temen que, a partir d'ara, als estats governats pels republicans s'acabarà amb un dret que fa gairebé 50 anys que tenen.

Durant hores hi ha hagut manifestacions i protestes en contra d'aquesta retallada històrica de drets.

Una de les manifestacions més multitudinàries ha estat a la capital dels Estats Units, a Washington, on la protesta s'ha concentrat durant hores davant del Tribunal Suprem al crit d'"El meu cos, la meva decisió!" o "Avortem el Tribunal!".

"Mai més", una pancarta davant del Suprem a Washington (Reuters/Evelyn Hockstein)
Protesta a Washington davant de l'edifici del Tribunal Suprem (Reuters/Evelyn Hockstein)

Hi ha hagut protestes en una setantena de ciutats més dels Estats Units, segons el recompte dels mitjans nord-americans.

"Les dones han de tenir més drets que les armes", protesta a Salt Lake City, a Utah (Reuters/Jim Urquhart)
Protesta a Sant Louis, a l'estat de Missouri, on l'avortament no és legal (Reuters/Lawrence Bryant)

Algunes de les marxes han estat espontànies, després de saber-se la decisió, i d'altres han estat organitzades per grups com Planned Parenthood, l'organització que gestiona la xarxa de clíniques de salut reproductiva més gran als Estats Units.

Una manifestant disfressada d'"El conte de la criada" a Houston, Texas (Reuters/Sabrina Valle)
"El meu cos, la meva decisió", una pancarta a la manifestació de Los Angeles (Reuters/Lucy Nicholson)

Les protestes han estat especialment nombroses a les principals ciutats dels EUA, com Nova York, on milers de persones s'han concentrat al Washington Square Park, una cèntrica plaça que tradicionalment acull mítings polítics i manifestacions.

A Los Angeles, els manifestants han bloquejat el trànsit del centre de la ciutat, mentre que a Filadèlfia s'han concentrat a milers davant de l'emblemàtic Ajuntament. A Austin, a Texas, la protesta s'ha fet davant del Tribunal Federal.

"Traieu les vostres lleis del meu cos", una pancarta a Nova York (Reuters/Brendan McDermid)
Protesta a Nova York (Reuters/Caitlin Ochs)
"Desobeirem" promet una manifestant a Nova York (Reuters/Caitlin Ochs)
"Va de control, no de via", pancarta a Salt Lake City (Reuters/Jim Urquhart)

Incidents a Iowa i Arizona

La majoria de les manifestacions han estat reivindicatives i sense incidents. Als estats d'Iowa i Arizona, però, hi ha hagut enfrontaments amb la policia.

A Phoenix, la policia ha dispersat amb gas lacrimogen manifestants que s'havien concentrat davant del Parlament d'Arizona i que han intentat entrar a l'edifici. Els senadors estatals han hagut d'interrompre la sessió que feien.

 

La policia ha assegurat en un comunicat que ha fet servir gas lacrimogen perquè els manifestants "han intentat trencar el vidre" de l'edifici.

A Cedar Rapids, a Iowa, dues persones han resultat ferides en ser atropellades per un cotxe durant una protesta. La policia investiga ara els fets.

Il·legal en nou estats

La decisió del Tribunal Suprem contra l'avortament ha generat un malestar majúscul en molts sectors polítics, socials, econòmics i culturals dels Estats Units, que temen que, a partir d'ara, als estats governats pels republicans s'acabi amb aquest dret.

També hi ha un gran nivell de confusió i les clíniques d'alguns estats, com les d'Arizona, han deixat de fer avortaments per por d'enfrontar-se amb conseqüències penals.

Ara per ara, l'avortament ja és il·legal en nou estats: Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma, Dakota del Sud, Utah i Wisconsin. Tots havien aprovat amb anterioritat unes lleis destinades a prohibir l'avortament i que van entrar en vigor tan aviat com es va fer pública la decisió del Tribunal Suprem.

L'organització Planned Parenthood estima que 26 estats acabaran prohibint el dret a l'avortament en qüestió de dies, setmanes o mesos. Són més de la meitat dels 50 estats i el districte federal que componen els EUA.

ARXIVAT A:
Avortament Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut