Pa guanyador del VIII Concurs del Millor Pa de Sant Jordi de Catalunya
Pa guanyador del VIII Concurs del Millor Pa de Sant Jordi de Catalunya (Panatics)

El millor pa de Sant Jordi 2025 és el del Forn Bertran, a Badalona

El VIII Concurs del Millor Pa de Sant Jordi de Catalunya premia el forn d'Andrés Jarque i d'Alberto Piedra

RedaccióActualitzat

El Forn Bertran, establert al cèntric carrer del Mar de Badalona, ha estat proclamat guanyador del VIII Concurs del Millor Pa de Sant Jordi de Catalunya, un certamen que any rere any reivindica la unió entre tradició gastronòmica i identitat catalana.

Amb una recepta fidel al llegat d'Eduard Crespo --creador d'aquest emblema el 198--, el forn badaloní ha guanyat amb el mestre Andrés Jarque i la perseverança d'Alberto Piedra.

"Hi hem participat cinc vegades i avui per fi ho hem aconseguit. Sabíem que tard o d'hora havia de funcionar", deia Piedra. El secret? Cap misteri:

"Molta dedicació, constància i moltes hores".

Un pa amb senyera

El pa de Sant Jordi, símbol característic del 23 d'abril, combina formatge emmental, sobrassada i nous. Els seus ingredients es treballen amb massa mare i s'amassen per separat abans de fusionar-se en un sol cos configurant les quatre barres roges i grogues de la senyera. En paraules de Jarque, es fa com s'ha fet sempre:

"Es tallen a mà, a ull. Tot el producte que utilitzem és d'aquí".

La peça resultant, de 200 a 250 grams, es vendrà per uns 5 euros, però l'expectació del premi obligarà a multiplicar una producció que habitualment ja arribava als 800 pans només pet al dia de Sant Jordi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Forn Bertran (@fornbertran)

Com ells mateixos defensen, aquest pa ha de ser una delícia de consum anual, gairebé ritual, només per Sant Jordi i, si molt convé, per la Diada de l'Onze de Setembre.

"La gràcia és menjar-lo només un cop l'any".

 

VIII Concurs del Millor Pa de Sant Jordi de Catalunya

Organitzat per Panàtics i l'Obra Social Ernest Verdaguer, amb el suport del Gremi de Flequers de Barcelona, el concurs ha reunit enguany 35 forners i pastissers professionals i 18 alumnes d'escoles de restauració. En la categoria d'escoles, el guanyador ha estat Lluc Alqueza, que s'afegeix a una edició especialment renyida, segons ha valorat el jurat.

Els altres dos guardonats són la Pastisseria Larrosa (Flix) i la Pastisseria Faixat
Els altres dos guardonats són la Pastisseria Larrosa (Flix) i la Pastisseria Faixat (Panàtics)

Entre els finalistes professionals, el segon lloc ha estat per a la Pastisseria Larrosa de Flix, dirigida per Pau Carranza, que millora la seva posició respecte al 2024, mentre que el tercer ha estat per a la Pastisseria Faixat de Barcelona, amb Enric i Gisela Faixat al capdavant.

El jurat ha valorat l'equilibri de gustos, la forma, l'aspecte de la senyera, l'ús d'ingredients naturals i la textura, i ha coincidit a subratllar l'absència de "formes rares" o "colorants innecessaris" que altres anys havien desvirtuat la proposta tradicional.

El jurat ha valorat l¿equilibri de sabors, la forma, l¿aspecte de la senyera, l¿ús d¿ingredients naturals i la textura
El jurat ha valorat l'equilibri de gustos, la forma, l'aspecte de la senyera, l'ús d'ingredients naturals i la textura (Panatics)

Més enllà del premi Memorial Eduard Crespo, el veritable triomf rau en la capacitat de mantenir viva una tradició que transcendeix la fleca.

Tanmateix, el pa no només ha estat avaluat: els exemplars sobrants s'han donat a entitats benèfiques com l'Església de Santa Anna de Barcelona.


 

ARXIVAT A:
GastronomiaSant Jordi
Anar al contingut