
El millor xuixo del món s'elabora des de fa pocs mesos a Santa Coloma de Farners
Quim Trias, membre de la família que fa les galetes Trias, ha rebut el premi del concurs
Trias Pastissers, un referent centenari de Santa Coloma de Farners, ha guanyat el concurs mundial de xuixos, que en aquesta cinquena edició s'ha fet al parc de la Devesa de Girona.
Quarta generació de pastissers, Quim Trias, de la família de les famoses galetes Trias, ha rebut el premi de mans de l'alcalde, Lluc Salellas.

La distinció li arriba quan fa molt poc que s'han animat a fer aquests dolços tan tradicionals de Girona.
El maig de l'any passat van posar les primeres unitats a la venda, cada dimecres, amb la recomanació d'encarregar-los per endavant. "Després de diverses proves, hem aconseguit el resultat que volíem", deien llavors. I sembla que se n'han sortit prou bé.
El jurat ha valorat "la qualitat de la crema, l'aspecte interior (massa, esponjament, fullat, cocció), la qualitat del fregit i el sabor (equilibri crema i fregit)".
Un invent gironí
L'any passat va guanyar el premi una pastisseria de Barcelona, Triomf, a la rambla del Poblenou.
En les edicions anteriors, es van imposar la pastisseria Padrés de Banyoles; Pa Artesà del Vallès, de Santa Perpètua de Mogoda, i Pastisseria Juhé, de L'Escala.
En aquesta edició hi han participat 25 pastissers catalans.
El periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós, nascut a Besalú, va crear aquest concurs l'any 2018, coincidint amb el centenari del xuixo. El pastisser Emili Puig està considerat el creador del xuixo de Girona, a l'obrador que tenia al carrer de la Cort Reial, inspirant-se en el pastís "chou à la crème" que va aprendre d'un pastisser francès.
Al jurat hi havia la seva neta, l'arquitecta Assumpció Puig, juntament amb la guanyadora de l'edició anterior, Gisela Bellart, els també pastissers Lluïsa Estrada i Joan Camps, el xef Pere Massana, el director de l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, Olivier Fernández, els periodistes Tana Collados i Fernado Toda i la dietista Lídia Casademont.
- ARXIVAT A:
- Gastronomia