Exterior de la Casa Gomis
La Casa Gomis destaca, entre d'altres coses, per la seva integració amb l'entorn natural (ACN/Gemma Sánchez Bonel)

El Ministeri de Cultura compra la Casa Gomis del Prat per convertir-la en un centre cultural

El complex situat a la Ricarda, a tocar de l'aeroport del Prat, s'obrirà al públic

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Cultura ha comprat la Casa Gomis, situada dins del parc natural de la Ricarda, al Prat de Llobregat, amb l'objectiu de fer-la accessible a la ciutadania i convertir-la en un centre cultural.

Fins ara, la casa propietat de la família Gomis-Bertrand es podia visitar de manera puntual durant alguns esdeveniments. Amb l'adquisició del ministeri per més de 7 milions d'euros. La intenció és que el complex s'obri al públic i s'hi puguin fer trobades i visites guiades.

La compra de la casa ha costat 7,2 milions d'euros.
 

D'un futur incert a garantir-ne la preservació

Per la seva ubicació, la Casa Gomis ha viscut sota l'amenaça de la polèmica ampliació de l'aeroport del Prat i amb un futur incert. Preguntat sobre aquesta qüestió, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, no s'ha volgut pronunciar i ha destacat que es tracta de dos projectes diferents.

La Generalitat ja la va declarar bé cultural d'interès nacional fa prop de quatre anys per protegir aquest patrimoni històric. Ara, la compra per part del Ministeri de Cultura n'assegura per fi la preservació i permetrà obrir-la al públic de forma permanent.

De fet, la Casa Gomis ha estat sempre un lloc de pelegrinatge en els cercles arquitectònics. L'interès públic per descobrir la casa es va fer encara més evident durant la biennal d'art Manifesta, que la va triar com una de les seus principals de l'esdeveniment i la va omplir d'instal·lacions artístiques. La casa tornarà a tenir un paper destacat l'any vinent, quan Barcelona es converteixi en capital mundial de l'arquitectura.
 

Peça clau en l'arquitectura racionalista

La Casa Gomis té un gran valor històric i artístic i és una peça clau en l'arquitectura racionalista del segle XX a Catalunya. A més a més, està situada al delta del Llobregat, un entorn ecològic protegit per la Unió Europea.

Interior de la Casa Gomis
Els espais interiors es convserven intactes i amb els mobles originals (ACN/Gemma Sánchez Bonel)

L'immoble va ser un projecte encarregat per Ricard Gomis i Inés Bertrand a l'arquitecte Antoni Bonet, que la va projectar a distància, en una llarga correspondència epistolar, durant l'exili a l'Argentina.

El que més crida l'atenció és la manera com s'integra en l'entorn: es tracta d'una casa d'una sola planta amb una coberta ondulada construïda sota la copa dels pins. L'interior es manté intacte i conserva el mobiliari original.

Interior de la Casa Gomis
La Casa Gomis va ser un lloc de trobada d'intel·lectuals i artistes durant els anys 60 (ACN/Gemma Sánchez Bonel)

El disseny de l'edifici ja va preveure diversos espais polivalents destinats a acollir reunions o actes culturals. A més de servir com a residència de l'alta burgesia catalana, la Casa Gomis va ser un lloc de trobada d'intel·lectuals i artistes.

De fet, es va convertir en centre de l'avantguarda musical i artística, refugi de les vetllades de l'anomenat Club 49, amb Antoni Tàpies, Joan Prats, el músic John Cage o el coreògraf Merce Cunningham, que hi van trobar un lloc de respir en la grisor de la postguerra. Així ho explicava, l'any 2011, aquest reportatge de TV3:

ARXIVAT A:
Urbanisme Cultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut