Urtasun elimina el Premi Nacional de tauromàquia, impulsat per Zapatero: "Són una minoria"

La decisió ha estat aplaudida per les entitats animalistes i criticada per les taurines, que acusen el ministre Ernest Urtasun de discriminar-los per raons ideològiques
Redacció Actualitzat
TEMA:
Maltractament animal

El Ministeri de Cultura, que dirigeix Ernest Urtasun, ha decidit eliminar el Premi Nacional de tauromàquia perquè considera que ja no reflecteix els valors i sentiments de la societat, com l'augment de la preocupació pel benestar animal.

El guardó es va convocar per primer cop l'any 2013 i està dotat amb 30.000 euros. La regulació dels Premis Nacionals de Cultura data del 1995 i, des del primer moment, "ha patit nombroses modificacions amb l'objectiu d'adaptar-se a la realitat de cada moment, revisant els sectors culturals als quals cal donar suport", segons han explicat a Europa Press fonts d'aquest ministeri.

Des del Ministeri de Cultura del govern espanyol afegeixen que "hi ha una majoria d'espanyols que no comparteixen el maltractament animal" i que "l'assistència als espectacles taurins només se situa en l'1,9% de la població", segons dades del 2021-2022.

El ministeri ha iniciat el tràmit de supressió d'aquest guardó amb l'obertura de la consulta pública, un pas necessari abans de modificar l'ordre ministerial que regula el conjunt dels Premis Nacionals de Cultura. La cartera que dirigeix Urtasun també ha decidit no concedir cap Medalla d'Or al Mèrit de les Belles Arts 2023 a ningú vinculat al sector de la tauromàquia.

Veus a favor i en contra

La notícia ha rebut el suport d'entitats animalistes com la Fundació Franz Weber, que lluita per posar fi a les curses de braus. L'ha considerat "coherent amb l'opinió de la immensa majoria de la societat". I també ha rebut crítiques, com la de la Fundació Toro de Lidia, que acusa Urtasun de discriminar la tauromàquia "per motius ideològics", i de diversos governs autonòmics governats pel PP i Vox, però també de socialistes, com el manxec Emiliano García-Page.

El ministre de Cultura ha respost aquest mateix divendres els atacs a la seva decisió: "Crec que, francament, representen una minoria en aquest país".

"Si algú considera oportú el 2024 a Espanya concedir un premi a una activitat que genera tortura animal, és lliure de fer-ho. Però nosaltres hem considerat, com a Ministeri de Cultura, que la societat espanyola actual probablement prefereix que no siguin premiades aquest tipus d'activitats."

El Premi Nacional de tauromàquia es va crear l'any 2011 durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. La primera convocatòria es va fer dos anys més tard, l'any 2013, i el primer guardonat va ser el torero Francisco Manuel Ojeda González, conegut com a Paco Ojeda. L'últim a rebre aquest premi, el 2023, va ser Julián López, el Juli.


El PP obligarà el PSOE a posicionar-se al Senat

Els partits polítics tampoc han trigat a posicionar-se davant l'anunci del ministeri. El PP ha anunciat que registrarà una moció al Senat per obligar el PSOE a posicionar-se sobre la iniciativa, sorgida d'un ministeri liderat pels seus socis de govern, Sumar. A més, els populars ja han avançat que quan governin recuperaran el premi.

El portaveu nacional de la formació, Borja Sémper, ha defensat la tauromàquia com una "expressió cultural" del país i ha dit que aquesta mesura demostra que el govern "ni aposta per la pluralitat cultural ni aposta per la llibertat". Sémper ha afegit que l'executiu "només viu obsessionat per posar el dit a l'ull a qui no pensa" com ell.


La Junta d'Extremadura vol reinstaurar el guardó

En fer-se pública la notícia, el president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, s'ha afanyat a anunciar, en un missatge a X, que crearà uns premis de tauromàquia a la seva regió, que podran ser "coordinats o compartits amb altres autonomies" i que vol que tinguin abast nacional i internacional. Una iniciativa a la qual s'han sumat diversos governs autonòmics, com la Comunitat de Madrid, que també ha anunciat que crearà el seu propi premi de tauromàquia de la mà de la Fundació Toro de Lidia.


Minuts després, la Junta d'Extremadura s'ha ofert a fer-se càrrec dels Premis Nacionals de tauromàquia que pretén eliminar el govern espanyol, una iniciativa que ha aplaudit el conseller de Cultura del País Valencià, Vicente Barrera, de Vox, que és extorero. Barrera ha ofert "tot el suport" del seu departament al govern extremeny per reinstaurar aquest premi.

La Junta d'Andalusia també ha considerat la decisió del Ministeri de Cultura de suprimir el guardó com "un error monumental".

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal Cultura
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut