El Ministeri de l'Interior inicia el tràmit per al trasllat a Catalunya dels presos de l'1-O
Llarena diu que no hi ha "cap motiu processal" que impedeixi el trasllat dels presos independentistes a Catalunya
El Ministeri de l'Interior confirma a TV3 que ha iniciat els tràmits per al trasllat dels polítics presos a Catalunya un cop el jutge Llarena els ha comunicat que no té pendents més diligències.
Fonts del Ministeri de l'Interior asseguren que, un cop el jutge Llarena ha dictat l'ordre de processament i ha confirmat que no té pendent cap més diligència del cas, ja s'ha iniciat "el protocol fixat" per al reallotjament en presons catalanes dels líders i polítics independentistes.
Des de fa dies, Institucions Penitenciàries de la Generalitat ja ha fet arribar a Institucions Penitenciàries de l'Estat que a Catalunya està tot preparat perquè el trasllat es pugui fer amb la màxima rapidesa.
Llarena dona llum verda al trasllat
El jutge Pablo Llarena ha dictat una providència on assegura que no hi ha "cap motiu processal" que impedeixi el trasllat dels presos.
"No hi ha cap raó processal que porti a la custòdia dels processats a cap centre penitenciari concret, estan la decisió subjecte als criteris penitenciaris que la Secretaría General d'Institucions Penitenciàries consideri d'aplicació."
Les presons catalanes que els presos independentistes haurien demanat:
- Josep Rull i Jordi Cuixart, Brians II (Barcelona)
- Carme Forcadell, Wad-Ras (Barcelona)
- Dolors Bassa, Puig de les Basses (Figueres)
- Jordi Turull i Jordi Sànchez, Quatre Camins (Barcelona)
Els passos a seguir perquè el trasllat sigui efectiu, segons fonts del ministeri de l'Interior:
Un cop comprovat que els presos ja no seran citats per a la pràctica de noves diligències a mig termini, s'han iniciat els tràmits per al trasllat, d'acord amb el protocol establert entre les dues administracions.
És imprescindible que cada un dels interns sol·liciti el trasllat.
Aquests tràmits inclouen un informe emès per les Juntes de Tractament dels centres penitenciaris en què es troben per demostrar el seu arrelament a Catalunya.
Els passos a seguir perquè el trasllat sigui efectiu, segons el Ministeri de l'Interior: "Aquests informes s'envien a l'administració catalana, que ha de respondre a quin centre penitenciari ha d'anar cada un d'ells. Un cop s'obtingui la resposta, la Guàrdia Civil fa el trasllat a Catalunya.
Aquest trasllat es realitza per garantir el seu dret de defensa amb la proximitat als seus lletrats i complir amb els requisits normatius de proximitat al domicili dels interns. Tots aquests tràmits poden durar uns dies.
Trasllat "raonable"
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va defensar el 18 de juny passat, en la seva primera entrevista després d'ocupar el càrrec, que era "raonable" que, un cop es tanqués la instrucció, Institucions Penitenciàries fes efectiu aquest trasllat.
També el líder de Podem, Pablo Iglesias, que dimarts va visitar Sánchez i Cuixart a Soto del Real, va més enllà i en demana l'alliberament.
El jutge i el Ministeri de l'Interior es van passar la pilota durant uns dies sobre qui tenia la responsabilitat de demanar el trasllat. Mentre que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, sostenia que calia autorització del jutge, Llarena va aprofitar una interlocutòria per remarcar que la competència per demanar trasllats és d'Institucions Penitenciàries (i, per tant, de l'Estat).
- ARXIVAT A:
- Procés catalàGovern empresonat