El salari mínim interprofessional pujarà un 5% aquest any, sense acord amb la patronal
- TEMA:
- CEOE
El govern espanyol ha tancat un acord aquest divendres perquè el salari mínim interprofessional pugi un 5%, dels 1.080 euros fins als 1.134 euros amb 14 pagues.
El Ministeri de Treball ha convocat aquest divendres sindicats i patronal a una reunió per tancar l'increment, que finalment s'ha pactat sense els empresaris.
La pujada s'aplicarà amb efectes retroactius des de l'1 de gener del 2024.
La reunió ha començat a dos quarts de nou del matí i la patronal l'ha abandonada minuts abans de les deu del matí. Poc després ha comparegut el secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, que ha anunciat l'augment, pactat només amb els sindicats.
"El govern ha fet un gran esforç per intentar arribar a un acord amb totes les organitzacions sindicals i empresarials", ha assegurat Rey.
Les converses del govern espanyol amb els agents socials van inicar-se al desembre.
Per què els empresaris no subscriuen l'acord?
Les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme no s'han adherit a l'acord. Al·leguen que no s'han atès les seves demandes d'indexar l'SMI als contractes públics i d'establir bonificacions per al sector del camp.
Els empresaris no volien que l'augment de l'SMI superés el 3%.
Tant Treball com CCOO i UGT estaven disposats a signar una pujada del 4% si les organitzacions empresarials s'adherien a un pacte tripartit. En cas de no fer-ho, el Ministeri ja va advertir que la pujada seria "més ambiciosa" que aquest 4% inicial.
Els sindicats demanaven elevar l'SMI del 2024 un 5%. Aquesta ha estat finalment la pujada acordada.
L'SMI ha pujat un 77% des del 2010
A principis de l'any passat, el Govern central va acordar, només amb els sindicats, una pujada de l'SMI del 8% per al 2023. El seu compromís per a aquesta legislatura és fixar, per llei, que aquesta renda mínima sempre ha de ser equivalent al 60% del salari mitjà.
La CEOE tampoc no es va adherir a les pujades de l'SMI del 2022 i el 2021 acordades pel govern de Pedro Sánchez amb CCOO i la UGT, però sí que va pactar amb ells l'increment del 2020, quan va augmentar dels 900 als 950 euros mensuals.
El 2010, l'SMI era de 641 euros. Per tant, ha pujat un 77% des d'aleshores.
Actualment, hi ha 2 milions i mig de persones a Espanya que cobren el salari mínim interprofessional.
Nova negociació: la reforma del subsidi de l'atur
Un cop fixat el salari mínim interprofessional per a aquest any, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat que s'obrirà una nova taula de diàleg per abordar la reforma del subsidi d'atur.
Díaz ho ha comunicat després que el Congrés tombés el decret del govern espanyol que recollia el nou subsidi. La vicepresidenta segona del govern ha lamentat que Podem hi votés en contra, igual que PP i Vox.
No obstant això, encara que no s'aprovés, l'entrada en vigor de la reforma del subsidi estava fixada per l'1 de juny de 2024, de manera que la no convalidació no afecta immediatament els beneficiaris del sistema de protecció per desocupació del nivell assistencial.
- ARXIVAT A:
- UGT CCOO Drets laborals CEOE