El Ministeri d'Educació substitueix la revàlida per una prova idèntica a la selectivitat
Catalunya mantindrà les proves actuals i critica que el nou govern espanyol ignori la petició per suspendre el pagament de 6.000 euros a les famílies que volen escolaritzar en castellà
El Ministeri d'Educació i les comunitats autònomes han arribat a un acord perquè les rèvalides previstes a la LOMCE no tinguin efectes acadèmics. És a dir, que no comptin per obtenir el títol. A més, en el cas de Batxillerat, la prova servirà per accedir a la universitat i serà molt semblant a la selectivitat. A Catalunya, la Generalitat manté, com ha dit sempre, que es mantindran les PAU tal com s'han fet en els últims anys.
L'acord s'ha pres a la reunió de la sectorial d'educació a Madrid, on el ministre Iñigo Méndez de Vigo i els consellers autonòmics del ram han debatut un dels aspectes de la controvertida reforma educativa impulsada pel govern de Mariano Rajoy. A la sortida, la consellera d'Educació, Meritxell Ruiz, s'ha mostrat insatisfeta perquè el Ministeri no ha acceptat les reivindicacions que ha fet la Generalitat.
La Generalitat vol que es respectin les competències de les comunitats per dissenyar les proves d'avaluació i es derogui la disposició que estableix que el govern català ha de pagar 6.000 euros a les famílies que vulguin escolaritzar en castellà a Catalunya.
"S'han de respectar les competències i hem demanat expressament que això consti al reial decret llei, i no ho han acceptat. (...) I quan hem posat damunt la taula una possible suspensió [del pagament de 6.000 euros] ens han dit que no. Per tant, de moment el diàleg no el veiem per enlloc."
Aquesta és la primera trobada després que el govern espanyol ha accedit a modificar la coneguda com "llei Wert". Com ja es preveia, n'ha sortit un esborrany del reial decret per reformar les revàlides, que són l'únic punt de la LOMCE que encara no s'ha aplicat i que estan previstes al final de Primària, l'ESO i el Batxillerat.
Les revàlides s'haurien d'aplicar a final de curs. La prova de final de sisè i de quart d'ESO no la faran tots els alumnes, sinó que serà mostral i voluntària per a determinats centres. En acabar la Secundària es podrà obtenir un títol únic, amb independència de l'itinerari que s'hagi seguit.
En el cas de segon de Batxillerat, la prova servirà per accedir a la universitat i serà molt similar a la selectivitat. La faran les universitats, que era una de les reivindicacions dels consellers.
"Mantenim les assignatures troncals, les de segon de Batxillerat, i també el fet que el Ministeri té més competències que abans, que és important a l'hora de cohesionar i vertebrar Espanya."
Els consellers socialistes ja havien anunciat el suport a aquesta primera marxa enrere de la LOMCE que, després de l'acord entre el PP, el PSOE i Ciutadans, podria acabar substituïda per una altra llei.