El govern espanyol vol reduir les 40 hores setmanals actuals a 37,5 hores el 2025 (Europa Press)

Més flexibilitat per reduir la jornada: la proposta del Ministeri per seduir la patronal

El govern espanyol ofereix als empresaris més marge d'hores irregulars per organitzar la jornada laboral, una mesura pensada per a sectors com l'agricultura o l'hostaleria, on hi ha més càrrega de treball en determinats moments de l'any

RedaccióActualitzat

La setmana de 37,5 hores laborals podria estar una mica més a prop. Després de reunions infructuoses i declaracions creuades en què s'acusaven de no escoltar-se mútuament, aquest dilluns el govern espanyol i la patronal han acostat postures sobre la reducció de la jornada. 

"Crec que avui la taula de diàleg ha avançat", ha dit el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, en acabar la trobada:

"Hem vist més concreció de les propostes que la patronal ha posat damunt de la taula i els agraeixo que per primera vegada des que vam començar la negociació fa sis mesos hi hagi elements que ens permetin avançar."

L'objectiu de l'executiu espanyol és reduir la jornada laboral de les 40 hores setmanals actuals fins a les 38,5 hores aquest mateix 2024. A partir del 2025, es passaria a 37,5 hores.


Més flexibilitat perquè les empreses s'adaptin

Per acostar postures, el Ministeri ha proposat a les empreses més flexibilitat per adaptar-se a la reducció. Concretament, se'ls ha ofert que puguin disposar del marge de la jornada irregular que ofereix la llei actualment.

Ara l'Estatut dels Treballadors permet a les empreses distribuir com a mínim un 10% de la jornada de manera irregular segons les necessitats productives, respectant els períodes de descans.

L'executiu permetria aplicar aquest percentatge sobre les 40 hores, en lloc de fer el càlcul sobre 37,5 hores, fins al 2025.

Un grapat d'hores addicionals que busquen seduir les patronals CEOE i Cepyme, que han denunciat que la reducció tindrà impacte i cost diferenciats per sectors.

De fet, la mesura està pensada principalment per satisfer els sectors amb una productivitat variable al llarg de l'any, com l'agricultura o l'hostaleria, on hi ha més càrrega de treball a l'estiu o en el moment en què cal recollir els fruits.

Infraccions molt greus per excés de jornada

Una altra novetat que s'ha abordat és que s'enduriran les infraccions relacionades amb l'impacte del temps de treball en la seguretat i la salut dels treballadors.

"Les jornades desproporcionades, el treball de sol a sol, mata", ha deixat clar Pérez Rey, que també ha explicat que amb aquesta mesura, un excés de jornada que posi en perill la integritat física del treballador, passarà de ser considerada una infracció greu a molt greu.

Aquest canvi suposa elevar les sancions. En el cas de les molt greus, arriben fins als 225.018 euros.

Les sancions per incompliment de la jornada s'agreujaran (Europa Press)

Els sindicats exigeixen que l'acord es tanqui aquest estiu

Els sindicats estan disposats a parlar-ne, però exigeixen que l'acord es tanqui aquest estiu, i amenacen amb mobilitzacions a la tardor si no és així.

El sotssecretari general de Política Sindical d'UGT, Fernando Luján, s'ha encarregat de recordar que el compromís de reduir la jornada forma part d'un acord de govern.

I és que la reducció de la jornada laboral és una de les negociacions obertes més importants per al govern de Pedro Sánchez i va ser una de les propostes estrella de les forces d'esquerra a les passades eleccions.

Dimecres de la setmana vinent, nova reunió al Ministeri de Treball.


Hi haurà reducció de jornada?

Independentment de si el pacte finalment és amb els sindicats i la patronal o només amb els representants dels treballadors, una cosa és l'acord social i l'altre el polític.

Que s'aprovi o no la reducció de jornada dependrà del tràmit final al Congrés dels Diputats, on es presentarà com a avantprojecte de llei i haurà de passar tot un període d'esmenes.

L'acord social també condiciona el polític. I és que el gran obstacle de no pactar amb la patronal és que pot fer que forces de dretes com el PNB, i sobretot Junts (molt influenciada per la patronal Foment del Treball, integrada a la CEOE) poden fer caure aquesta llei a la cambra baixa.

És això el que esperen fonts coneixedores de la negociació i el joc que està fent la patronal: allargar la deliberació a l'espera que la tardor política se li faci molt llarga al govern espanyol, en plena negociació dels pressupostos, la reducció de jornada i una hipotètica repetició electoral a Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Drets laboralsEmpresaGovern espanyol
Anar al contingut