Cimera del G7 sacsejada per la visita sorpresa del ministre d'Exteriors iranià

El president francès, Emmanuel Macron, l'ha convidat per sorpresa
Redacció Actualitzat
TEMA:
Iran

En plena cimera del G7 a Biarritz, Emmanuel Macron ha donat un cop d'efecte convidant per sorpresa al ministre d'Exteriors de l'Iran, Mohamad Javad Zarif. Precisament, la crisi nuclear ha estat el tema estrella de la jornada d'avui a la cimera.

Zarif ha aterrat per sorpresa a la ciutat del País Basc francès i s'ha reunit amb el seu homòleg francès, Jean-Yves Le Drian, i amb el mateix Macron en un trobada al marge de la cimera.

El ministre ha tuitejat la reunió, assegurant que "el camí que queda és complicat, però val la pena intentar-ho":

El viatge és fruit d'una iniciativa francesa, ideada aquest dissabte. El president francès, Emmanuel Macron, s'ha ofert als Estats Units per fer de mitjancer amb l'Iran en el seu conflicte pel programa nuclear.

França assegura que no ha convidat Zarif al G7, sinó que ha arribat per parlar amb Le Drian, que també és a la cimera.

Els iranians han descartat reunir-se amb els Estats Units. De fet, Zarif està personalment sancionat per la Casa Blanca per ser "el portaveu del règim iranià a tot el món" i això fa molt difícil que hi hagi qualsevol contacte diplomàtic.

Preguntat per la presència iraniana, Donald Trump no ha volgut fer cap comentari.

Macron volia que la cimera del G7 servís per reiniciar les converses entre els iranians i els americans. Les relacions entre els dos països, sempre complicades, han empitjorat des que els Estats Units va trencar l'acord nuclear, l'abril del 2017. La tensió ha anat en augment i fins i tot hi ha hagut acusacions creuades d'atacs a drons.

ARXIVAT A:
Estats Units Iran França Emmanuel Macron
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut