Subirats substituirà Castells al davant del Ministeri d'Universitats
Subirats substituirà Castells al davant del Ministeri d'Universitats (ACN/Europa Press)

Joan Subirats, nou ministre d'Universitats després de la dimissió de Manuel Castells

El ministre d'Universitats, que deixa el govern espanyol per raons de salut, va entrar-hi a proposta d'Unides Podem

RedaccióActualitzat

El ministre d'Universitats, Manuel Castells, deixa el govern espanyol per motius de salut, segons han informat fonts de Podem. El substituirà l'extinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona Joan Subirats.

El relleu l'ha formalitzat aquest divendres Pedro Sánchez, en una declaració institucional a La Moncloa. El president del govern espanyol ha agraït la feina de Castells, de qui ha dit que "la seva visió cosmopolita de la universitat i l'àmplia experiència en l'àmbit internacional han enriquit sens dubte la política universitària".

Sánchez també ha tingut paraules per al nou ministre. Confia, ha assegurat, que Joan Subirats contribuirà a fer que el seu govern segueixi fent una política basada en la "proximitat, l'empatia, el diàleg i el respecte":

"Han de seguir sent les màximes del govern espanyol perquè, entre tots, aconseguim dignificar l'activitat política i enfortir les institucions democràtiques amb bona educació, serenitat i responsabilitat en el desenvolupament de la representació que ostentem"

Per la seva banda, Subirats ha agraït la confiança a Sánchez, en aquest missatge a Twitter, on també ha dedicat unes paraules a Manuel Castells:


Dos anys en política municipal

Subirats, nascut el 1951, va ser número 2 a la llista de Barcelona en Comú a les eleccions municipals de 2019. Va ser tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l'Ajuntament de Barcelona fins que va dimitir el juliol passat. El va substituir Jordi Martí.

El tinent d'alcaldia va explicar que dimitia coincidint amb els 70 anys, que l'obligaven a jubilar-se com a professor universitari. El seu pròxim nomenament com a ministre suposa, doncs, la represa de l'activitat política d'aquest catedràtic en Ciència Política.


Castells, un teòric de referència en la societat de la informació

Ministre català nomenat a proposta d'Unides Podem, Castells va arribar a l'executiu espanyol provinent del món acadèmic.

Fonts de la formació han informat que la decisió ha estat "personal", "reposada" i l'ha pres per "prescripció mèdica i en estreta col·laboració amb la seva família".

Castells va comunicar fa uns dies la renúncia tant al president espanyol, Pedro Sánchez, com a la vicepresidenta Yolanda Díaz.

La formació considera que la seva gestió al Ministeri ha contribuït a la "democratització en l'accés a la universitat", amb iniciatives com l'ampliació de les beques universitàries, la reducció de les taxes o l'equiparació dels preus dels màsters

També defensen que ha començat el "necessari procés de reforma de la Llei Universitària", que continuarà el seu substitut.

Manuel Castells té 79 anys i un dels principals teòrics de referència mundial en el camp de la sociologia de la comunicació i la societat de la informació. És professor de la Universitat de Berkeley, a Califòrnia.

Ha publicat més de 20 llibres. "L'era de la informació: economia, societat i cultura" (1996-2003) ha estat traduït a 23 llengües.

També ha tingut càrrecs a la Universitat de París, a la Universitat Autònoma de Madrid i el CSIC i ha estat professor a 15 universitats d'arreu del món.

També és economista i ha treballat com a assessor de la Unesco, de la Comissió Europea i de governs com el dels Estats Units, Xile, Mèxic, França, Rússia, la Xina, el Brasil, Portugal i Espanya, segons el seu currículum a la Universitat de Berkeley.


Vaga d'estudiants

Precisament aquest dijous estudiants universitaris i de secundària fan vaga contra l'anomenada "llei Castells" sobre el sistema universitari que prepara el Ministeri d'Universitats.

L'ha convocada el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, el SEPC. Considera que el projecte de llei, tal com està redactat, és un atac al sistema educatiu i una amenaça per a l'educació pública universitària.

ARXIVAT A:
UniversitatGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut