Van començar amb un punt blau i n'han fet més de 10.000
Van començar amb un punt blau i n'han fet més de 10.000 (3Cat/Francesc Garriga)

El punt blau misteriós que s'escampa pels carrers de Nebraska en suport a Harris

La iniciativa d'un matrimoni d'Omaha s'ha convertit en la millor campanya viral dels demòcrates

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Francesc Garriga

Corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units

@fgarriga
Actualitzat

Des de fa unes setmanes, recórrer els carrers d'alguns barris d'Omaha, la ciutat més gran de Nebraska, presenta una singularitat molt cromàtica. Al jardí de davant de la majoria de cases hi trobem un cartell blanc amb un punt blau al mig. No hi ha lletres. No explica res. Només un punt blau.

Nebraska reparteix els seus vots electorals per districtes, a diferència de la resta del país. I en una combinació no tan estranya, si Kamala Harris perd Arizona, Nevada i Geòrgia però manté la resta d'estats que es van decantar pels demòcrates el 2020, les eleccions les guanyarà si també suma el vot del districte d'Omaha.

La campanya electoral del 2024 ja ha mogut més de 2.000 milions de dòlars. Diners que es destinen, per exemple, a grans empreses que preparen logotips i eslògans que enganxin, que es facin virals. Però resulta que el millor logotip de l'any, segons la revista Fast Company, ha aparegut de casualitat.

El Jason i la Ruth són de Nebraska de tota la vida. Viuen en un barri acomodat d'Omaha, a deu minuts del centre. El típic barri de casetes amb jardí. Tots dos es defineixen com a progressistes. Demòcrates. I preocupats per les eleccions. I volien fer alguna cosa.

En Jason amb el cartell del punt blau
En Jason, amb el cartell del punt blau (3Cat/Francesc Garriga)

El Jason es va trobar un dia al garatge un cartell antic. De color blanc. I va decidir pintar-lo de blau.

"Significaria el punt blau que som dins de l'estat vermell, republicà, que és Nebraska."

L'endemà mateix de penjar-lo un veí li va preguntar al Jason si li podia passar l'enllaç d'Amazon per comprar el cartell: "Li vaig dir que l'havia fet jo. I la meva dona em va dir que potser n'hi podríem fer un per a ell. Vam veure que comprar deu cartells blancs sortia molt més barat que un de sol i en vam comprar i pintar deu. Els vam repartir al moment entre altres veïns."

I aquí va esclatar tot. Els amics dels veïns també en van voler. Primer en van encarregar 100. Després 300. Després 1.000. Després 1.800.


El Jason i els seus veïns es passaven les tardes i els caps de setmana pintant cartells. La Ruth va iniciar una plataforma per recollir diners i finançar els cartells. El matrimoni s'ha agafat vacances a les respectives empreses on treballen per poder-s'hi dedicar fins a les eleccions.

Al final, ja han pintat més de 5.000 cartells. Però ja no donen l'abast i han decidit que deixen la realització dels cartells a mas professionals. Aquesta campanya familiar, sortida d'un garatge, ja ha col·locat més de 10.000 cartells en suport dels demòcrates. El Jason admet: "Només volíem fer una cosa original, però ens hem fet virals."

"Si serveix per evitar que Trump sumi un vot, haurà valgut la pena."

Nebraska té alguns dels districtes electorals més republicans de tot el país i conduir per les seves carreteres rurals permet observar un reguitzell de cartells en suport a Donald Trump. Però quan s'entra a la zona més urbana, el nom de Trump va desapareixent i tot el panorama es tenyeix de punts blaus.

ARXIVAT A:
Kamala HarrisEleccions Estats Units 2024
Anar al contingut