El Mobile en versió reduïda suposarà molt poc impacte econòmic per a Barcelona

Les empreses de muntatge d'estands, agències d'hostesses, càterings, hotels, restauradors i taxistes que abans feien l'agost amb el congrés ara no facturaran res o molt menys
Actualitzat
TEMA:
Mobile World Congress

El Mobile World Congress, un dels congressos tecnològics més importants del món, ha tornat a Barcelona aquest dilluns.

Tindrà les portes obertes fins dijous, com és habitual, però les comparacions amb edicions anterior s'acaben aquí. Aquest Mobile arriba sense les grans xifres dels últims anys.

Així, si el 2019, l'última edició que es va fer, la fira va rebre el rècord de 109.000 visitants, aquest any l'organització estima que en vindran uns 30.000.

Vindran també moltes menys empreses de manera presencial. En seran 700, davant de les 2.400 d'edicions anteriors.

El congrés, juntament amb la fira de start-ups Four Years From Now (4YFN), només ocuparà un 40% del recinte firal de Gran Via, mentre que abans tot plegat ocupava el recinte sencer i part de les instal·lacions de Fira Barcelona a Montjuïc.

Demostració d'una app de telefonia al Mobile World Congress (EFE/Enric Fontcuberta)

Una versió reduïda del congrés que farà que l'impacte econòmic sigui testimonial. Se'n veuran afectats des d'empreses de muntatge d'estands fins als hotelers, passant pels taxistes i els restauradors que abans feien l'agost amb el Mobile.

Fa dos anys, el Mobile World Congress va deixar a la ciutat 500 milions d'euros i va crear gairebé 14.000 llocs de treball temporals. En aquesta edició del congrés marcada per la Covid, les xifres quedaran molt i molt lluny de tot això. De fet, mentre que abans l'organització, la GSMA treia pit quan parlava de les dades d'impacte econòmic, aquest any no ha volgut donar xifres.

Insisteixen, això sí, que l'èxit és que el Mobile pugui fer-se, tot i que sigui en una versió molt més reduïda, després d'haver hagut de cancel·lar l'edició del 2020 a causa del coronavirus.


Empreses de muntatge: un 85% menys de facturació

Les empreses que viuen de les fires i els congressos -des dels serveis audiovisuals fins als càterings- s'han vist molt afectades per la crisi de la Covid fins al punt que algunes no han superat la pandèmia i han hagut de tancar.

El Mobile World Congress és una escletxa d'esperança per a moltes, però les que han pogut treballar per al congrés, facturaran molt menys que en les edicions anteriors. És el cas de l'empresa d'estands Servis Complet, del Prat de Llobregat, que ha pogut treure treballadors de l'ERTO gràcies a la celebració de la fira.

Tot i això, com que aquest any el congrés ocupa molt menys espai, aquesta empresa preveu facturar un 85% menys que en la darrera edició. El seu conseller delegat, Xavier Toronell, explica: "Si nosaltres ens dediquéssim tota la vida a fer Mobiles amb aquest volum de feina, no podríem viure".

I és que aquest congrés tecnològic de referència mundial ha suposat per a ells, durant molts anys, un "pulmó important" per al negoci.


Hostesses: un 60% menys de personal contractat

Amb tot, es consideren afortunats de poder proveir la fira de mòbils, igual que l'agència d'hostesses Tais, on han contractat el 60% menys del personal que fa dos anys.

La seva consellera delegada, Mònica Sirera Español, subratlla: "El volum, evidentment, és menor, però és igual, l'important és començar, perquè la veritat és que tot el sector ha passat un any i mig molt i molt malament."


Empreses que aquest any no facturaran res amb el Mobile

I mentrestant, moltes empreses i autònoms de diversos sectors que feien l'agost amb el Mobile aquest any no facturaran ni un euro. Això és el que li passa, per exemple, a altres empreses de muntatge i d'hostesses i també al càtering Food and Mambo, de Sant Llorenç d'Hortons, que encara té la majoria dels treballadors en ERTO.

Taula rodona amb els màxims responsables de Telefònica, Orange, Deutsche Telekom i GSMA, empresa organitzadora del MWC (EFE Alejandro García)

L'anul·lació de l'edició del 2020, pocs dies abans que comencés, va deixar la cambra frigorífica d'aquesta empresa del Penedès plena de menjar que van acabar donant a menjadors socials. Ara, aquesta mateixa cambra la tenen pràcticament buida. I és que cap de les companyies tecnològiques a qui servien serà present aquest any a la fira.

"Els clients habituals que teníem al Mobile eren Intel, Lenovo, Nokia, McAfee... empreses molt grans i molt sòlides aquest any no han vingut", justifica el xef i propietari, Roger Aubets Collados. Al Mobile hi treballaran altres càterings, però no hi ha feina per a tots.


El 60% d'hotels tancats i ocupació baixa als oberts

En les edicions anteriors del Mobile World Congress hi havia plena ocupació als hotels de Barcelona i altres localitats de la rodalia. Ara, en canvi, un 60% dels hotels es mantenen tancats, com el Hyatt Regency Barcelona Tower, el de l'icònic plat volador de l'Hospitalet.

I els que estan oberts seguiran amb ocupacions baixes també durant el congrés. De fet, el Gremi d'Hotels de Barcelona calcula que l'ocupació durant la setmana del Mobile no superarà el 18% de tota la planta hotelera, comptant tant hotels que estan oberts com hotels que estan tancats.

A l'hotel Majestic, per exemple, abans omplien les 300 habitacions pel Mobile World Congress, però aquest any calculen que només n'hi haurà el 15% d'ocupades per assistents a la fira i que moltes estades seran reserves d'última hora. En total, comptant també la resta de visitants, l'ocupació en aquest establiment i a la resta d'hotels de 4 i 5 estrelles arribarà al 45%. Així ho valora Malco Par, director general del grup Majestic i vicepresident econòmic del Gremi d'Hotels:

"L'impacte, pel que fa a l'ocupació, és testimonial. En canvi, de cara a la ciutat, és important que es faci el congrés i serà un missatge de cara al mercat que Barcelona torna a fer un esdeveniment internacional."

 


Habitacions i apartaments a meitat de preu

Costa omplir les habitacions i baixen els preus, en alguns casos fins a la meitat. Una situació similar a la dels apartaments turístics, tal com explica el president de l'associació Apartur, Enrique Alcántara: "Al Mobile no estem notant un increment significatiu de reserves. Un pis turístic que es llogava abans durant el Mobile per 250 euros la nit, probablement ara costi uns 120 o 130 euros."


Més ocupació a la zona de la fira, però tampoc del 100%

I mentre al centre de la ciutat l'ocupació és molt baixa, on hi ha més moviment és a la zona de la fira de Gran Via de l'Hospitalet, on es fa el congrés. Tot i això, tampoc s'estan registrant ocupacions del 100%.

A l'hotel porta Fira, que és davant del recinte firal, les previsions són arribar al 80 o al 85%. La directora de l'establiment, Anna Sánchez, celebra que el Mobile els ha permès treure tot el personal de l'ERTO.

Ara bé, calculen que al juliol tindran una ocupació a l'entorn del 15%, de manera que admet que serà difícil mantenir tota la plantilla fora de l'ERTO quan acabi el congrés. Un altre hotel de la zona, l'Easy Hotel -que es dirigeix a un altre públic perquè té preus més baixos- calcula que la seva ocupació serà d'un 75%.


Els restaurants no demanen més gènere a Mercabarna

El dràstic descens de visitants també afectarà la restauració. Un bon termòmetre d'això són les empreses de Mercabarna que serveixen a restaurants. En les edicions anteriors de la fira de mòbils, augmentaven un 20% la facturació amb motiu del congrés, sobretot amb productes prèmium. Aquesta setmana, en canvi, no han notat cap repunt de la demanda.

Fins i tot els restaurants que són més a prop de la fira viuen el moment amb incertesa. El restaurant La Pepa, per exemple, l'any passat el tancaven a la tarda i a la nit per fer esdeveniments privats d'empreses que aquest any no han vingut a Barcelona.

De manera que ara estan "oberts al que pugui passar", tal com explica el propietari i gerent de l'establiment, Toni Ibáñez. Amb tot, aquest restaurador confia que alguns dels 30.000 congressistes que sí que vindran al Mobile acabin omplint les taules del seu local.

ARXIVAT A:
Mobile World Congress
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut