Sequera extrema a Mèxic (Reuters/Daniel Becerril)

La setmana més càlida de la història? L'ONU alerta d'una crisi climàtica "fora de control"

El secretari general, António Guterres, adverteix de dades rècord de temperatura que encara no han estat validades oficialment

Redacció/AgènciesActualitzat

Les dades de l'ONU indiquen que l'emergència climàtica està "fora de control", en paraules del secretari general, António Guterres. Segons l'organisme internacional, la darrera setmana ha estat probablement la més càlida que s'ha registrat mai al món.

Hi ha hagut dades rècord dilluns i dimarts, i l'anàlisi de les xifres indiquen que podrien ser els set dies consecutius amb temperatures més elevades al planeta. Amb tot, aquesta anàlisi encara és incompleta i no oficial. Segons ha declarat Guterres, citat pel diari The Guardian:

"Si continuem endarrerint les mesures clau que necessitem, estem entrant en una situació catastròfica. Ho demostren els últims rècords de temperatura."

La mitjana de la temperatura global de l'aire a tot el planeta ha estat molt alta: 17,18 °C dimarts passat, segons dades dels Centres Nacionals de Predicció Mediambiental dels Estats Units. 

Dijous, el servei de vigilància climàtica de la Unió Europa ja va confirmar que el juny havia estat, globalment, el més calorós de la història. A Catalunya, aquest cap de setmana s'espera una situació de canícula avançada.

António Guterres des de l'ONU, remarca que la crisi climàtica està "fora de control" (Reuters/Thomas Mukoya)

En el període que s'ha analitzat, de dimecres 28 de juny a dimecres 5 de juliol, la temperatura mitjana va pujar 0,04 °C més que en qualsevol altra setmana en 44 anys de registres.

Són dades d'una eina de la Universitat de Maine, anomenada reanalitzador climàtic. Les lectures de temperatura mitjana es basen en observacions en superfície, globus aerostàtics i dades de satèl·lits combinades. 

Amb tot, l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units, ha dit que encara no podia validar aquests resultats. Sí que ha reconegut que el període és més càlid del normal:

"A causa del canvi climàtic i al fenomen combinat del Niño, les temperatures superficials són rècord a molts llocs del planeta."

La mateixa ONU va confirmar dimarts que torna el Niño, un patró meteorològic esporàdic que ens va afectar per darrera vegada el 2016, l'any més càlid fins ara.

Aquest juliol podria ser "el més càlid de la història, de tots els temps, almenys en els últims 120.000 anys". L'afirmació l'ha fet el doctor Karsten Haustein, de la Universitat de Leipzig.

Un dels factors que més han contribuït als rècords de calor és l'hivern excepcionalment suau a l'Antàrtida. Algunes zones del continent i de l'oceà han registrat 10 o, fins i tot, 20 graus més que les mitjanes que van del 1979 al 2000. Les temperatures han estat inusuals perquè els vents empenyen amb força l'aire càlid cap al sud.  

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaONU
Anar al contingut