La meteorologia té un paper determinant en l'evolució anual del cim (REUTERS/Denis Balibouse)

El Mont Blanc s'ha encongit 2 metres en dos anys, segons els tècnics que el mesuren

Aquest setembre feia 4.805,59 metres, segons detallen la vintena d'especialistes en geografia que van formar part de l'expedició

Redacció/AgènciesActualitzat

El cim més alt d'Europa Occidental, el Mont Blanc, ha perdut més de dos metres d'altitud els últims dos anys, segons ha informat aquest dijous un grup d'experts francesos.

D'aquesta manera, la muntanya ara fa 4.805,59 metres d'altitud, mentre que en la darrera mesura, el setembre del 2021, feia 4.807,81 metres. Es tracta d'una variació, doncs, de 2,22 metres.

Així ho ha revelat aquest dijous en una roda de premsa a Chamonix, als Alps francesos, un grup d'especialistes en geografia que s'enfilen a la muntanya un cop cada dos anys des del 2001 per verificar quina és la seva mida exacta i oferir una dada fiable per als científics i les generacions futures.

Tot i això, els mesuradors insisteixen en la idea que ells només poden oferir la dada del mesurament, i que correspon a climatòlegs, glaciòlegs i altres científics examinar els resultats i proposar les teories que puguin explicar aquest fenomen.

"En vista del canvi climàtic, el seguiment de les variacions permetrà entendre millor els impactes", ha explicat el glaciòleg Luc Moreau.

I és que, coincidint amb l'alarma mundial per la fosa de les glaceres, l'alçada oficial del Mont Blanc continua caient des de fa més d'una dècada. La lectura més alta des que hi ha dades va ser de 4.810,90 metres el 2007.

El desglaç que van patir les glaceres dels Alps francesos durant l'estiu del 2022 s'ha qualificat d'excepcional, ja que representa entre el 5% i el 7% de la massa glacial restant segons els glaciòlegs.


Com ho mesuren?

Armats amb eines d'avantguarda i equipats per primera vegada amb un dron, una vintena de persones dividides en vuit cordes van pujar a mitjan setembre al gegant blanc per fer prospeccions punt per punt durant diversos dies, com fan un cop cada dos anys des del 2001.

Aquesta és la 12a edició d'una operació que té com a objectiu principal elaborar un model del casquet glacial i recollir dades científiques sobre l'impacte del canvi climàtic a les muntanyes alpines.

La iniciativa la va engegar el col·legi d'aparelladors de l'Alta Savoia i s'hi han afegit altres socis al llarg dels anys.

Jean des Garets, que és el president del col·legi, diu que altres vegades ja hi ha hagut variacions d'aquestes característiques, i que encara és massa aviat per dir si el canvi climàtic influeix en l'altura del cim, tot i que "matemàticament veiem que hi ha l'inici d'alguna cosa".

Es calcula que el cim "rocós" de la muntanya assoleix els 4.792 m, i que és el gruix de la capa de "neu eterna" que la cobreix el que varia, sobretot d'una estació a l'altra.

Per al glaciòleg Luc Moreau, el cim del Mont Blanc "es regeix per la neu que cau al cim, el vent que treu la neu o que no la treu, i això vol dir que d'una setmana a l'altra l'altitud pot variar".

Moreau també recorda que la capa de gel està a una temperatura de -15°C i, per tant, no hi ha fusió.

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut