Aquest dissabte al matí ja hi havia cues de cotxes als accessos al Montseny (ACN)

El Montseny regula l'accés al parc els caps de setmana per evitar la saturació de cotxes

Des d'ara fins al 8 de desembre, es podrà aparcar de forma gratuïta a Fogars de Montclús i hi haurà més servei d'autobús públic fins a punts com Santa Fe, Collformic i Fontmartina
ACN/Redacció Actualitzat
TEMA:
Biodiversitat

Arriba la tardor, els paisatges canvien de color i els boscos catalans s'omplen de castanyes i bolets. I tornen les aglomeracions en aquests espais naturals, que reben més visitants que en altres èpoques de l'any.

És el cas del parc natural del Montseny, que ha activat aquest dissabte al matí diverses mesures per evitar aglomeracions de vehicles i visitants en punts com Santa Fe, Collformic i Fontmartina. Una mesura que s'aplica per segon any consecutiu.

El dispositiu, que es farà els caps de setmana i festius, s'allargarà fins al 8 de desembre i consistirà en un pàrquing gratuït a Fogars de Montclús i autobusos públics que facilitaran l'accés a aquests punts.

Indicacions del pàrquing gratuït i el bus del Montseny (ACN)

El director del parc, Xavier Navalón, ha posat en relleu que el parc natural "no pot absorbir" la gran quantitat de vehicles que hi arriben, i això, assegura, provoca inconvenients com ara cotxes mal aparcats a les pistes o als vorals de les carreteres. Això genera "molt malestar per a la gent que viu aquí i també per als treballadors del parc", explica.

També s'ha habilitat un punt d'acollida de visitants al Centre d'Informació de Fogars de Montclús i s'incrementen les expedicions i els serveis del Bus Parc, que connecta amb l'estació de Renfe de Sant Celoni.

Un dels autobusos públics que arriben fins a punts com Santa Fe (ACN)

Ni gossos deslligats ni collir castanyes sense permís

D'altra banda, el director del parc ha assenyalat que els informadors i guardes rurals també vetllen perquè els visitants mantinguin actituds cíviques i evitin comportaments com ara portar els gossos deslligats. "Molts d'aquests animals estan acostumats a un ambient de ciutat i a la muntanya tenen un comportament que ni el mateix amo se l'espera", explica Navalón, que afegeix: "Aquí hi ha activitat ramadera, molts hàbitats diferents, basses amb amfibis, i un gos deslligat pot fer molt mal."

A més, el màxim responsable del Parc Natural del Montseny recorda que la recol·lecció de castanyes no es pot fer lliurement, ja que els castanyers tenen propietari. Per això, avisa, les castanyes només es poden recollir per al consum propi i amb l'autorització dels propietaris dels arbres.

Lamenta que es troben que molts visitants sacsegen les branques o hi donen cops per fer caure les castanyes i això perjudica els castanyers. "Les castanyes s'han de collir quan ja estan madures i han caigut de l'arbre", recorda.

Informadors expliquen als conductors de les limitacions en els accessos al parc (ACN)

La reacció dels visitants: volen més autobusos

Alguns dels visitants que aquest dissabte han acudit al parc natural del Montseny valoraven positivament la mesura de regulació dels accessos, però demanen més autobusos.

És el cas de la Sílvia, una veïna de l'Hospitalet, que ha visitat el Montseny amb un grup d'amics. "Hi estic totalment d'acord, perquè si no, et pots trobar que fas 18 quilòmetres per arribar a Santa Fe i has de tornar a baixar perquè l'aparcament està ple", exposa.

També veu amb bons ulls la regulació dels accessos el Saud, que s'ha desplaçat des de Barcelona amb la seva família. Considera que, des de la pandèmia, cada cop més gent fa escapades d'un dia al medi natural i és conscient que hi ha un problema de saturació de vehicles. Amb tot, aquest visitant reclama que hi hagi més freqüència d'autobusos. "Hem arribat aquí i ens hem d'esperar una hora perquè surti el següent autobús", es queixa.

Un cas diferent és el de l'Èrica, veïna de Mataró. Quan ha arribat a Fogars de Montclús ja l'han avisada que l'aparcament de Santa Fe estava ple i, per això, ha deixat el vehicle al pàrquing gratuït habilitat.

Tot i això, un cop s'ha dirigit fins a l'autobús li han comunicat que no hi podia pujar amb el gos. "Si és la manera que han trobat de regular-ho em sembla bé, però com que anem amb el gos ho tenim limitat", ha lamentat.

Coordinació amb el Servei Català de Trànsit 

El Parc Natural del Montseny treballa de manera coordinada amb el Servei Català de Trànsit de manera que, quan el personal del parc informa que els aparcaments estan plens, s'activen els plafons lluminosos informatius a les carreteres d'accés principals.

A més, també s'incrementa la presència de controls policials per evitar els aparcaments indeguts.

La tardor del 2023 el punt d'acollida de Fogars de Montclús va rebre més de 500 vehicles i es va incrementar l'ús del servei de transport públic en un 54%. D'altra banda, més de 750 persones van participar en les activitats d'educació ambiental que es van organitzar.

 

ARXIVAT A:
Trànsit Biodiversitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut