mosquit tigre
Les restriccions d'aigua tenen un impacte directe en la no proliferació d'aquest insecte invasor (Europa Press)

El mosquit tigre va a la baixa: les restriccions per la sequera fan que n'hi hagi menys

La davallada és especialment significativa a Barcelona, on es constata una baixada de casos del 20%, condicionada sobretot per les restriccions d'ús d'aigua en espais públics

La plaga de mosquits tigre que viu Barcelona va a la baixa. La població d'aquest insecte invasor ha anat disminuint des de fa tres anys, però l'últim curs, el descens ha estat especialment significatiu a causa de la sequera extrema que travessa el país.

Les restriccions de reg i l'ús d'aigua en espais públics --per exemple, a les fonts ornamentals-- estan tenint un impacte directe en la no proliferació del mosquit tigre a Barcelona.

L'agència de salut pública de la capital catalana ha constatat una baixada anual de casos d'un 20%, i diversos experts consultats per Catalunya Informació consideren que també podrien fer caure el nombre d'exemplars a la resta del país.

El vicepresident de l'Associació Catalana d'Empreses de Salut Ambiental (ADEPAP), Andreu Garcia, explica que "el fet que plogui menys genera menys llocs on poden proliferar".

També apunta que hi influeixen molt les mesures per combatre la falta d'aigua: "Hi ha menys neteja amb aigua de la via pública, menys regadiu i, per tant, novament, menys focus."

Menys focus a l'estiu, però més activitat durant tot l'any

Les empreses que es dediquen al control de plagues ja estan notant una baixada de l'activitat dels mosquits tigre que es poden associar a la sequera. Ara bé, Garcia alerta que, amb l'escalfament global, es pot consolidar un canvi de tendència: que hi hagi mosquits tigre tot l'any.

"Si aquesta dinàmica continua --sequeres recurrents i augment de la temperatura a causa de l'escalfament global--, segurament no tindrem tants focus de mosquits cada estiu, però sí que l'activitat es mantindrà durant tot l'any."

Tradicionalment, els mosquits tigre, com la resta d'espècies, passaven l'hivern en forma d'ou, però amb la pujada de temperatures ja se n'han trobat d'actius al gener i febrer a diversos punts del sud d'Europa, entre els quals Catalunya.

 

 

Anar al contingut