Paradetes i visitants al Mercat de la Terra de Ponts dins la jornada d'Slow Food

El moviment Slow Food de Catalunya incorpora sis nous restaurants i arriba als 86 establiments

Actualitzat

ACN Ponts - Un total de 86 establiments, entre restaurants, menjadors escolars i escoles d'hostaleria han rebut aquest dilluns el distintiu d'Slow Food Catalunya, que reconeix el seu compromís amb la utilització d'aliments ecològics i de temporada de productors locals. D'aquests, 6 restaurants han rebut per primer cop la distinció. Es tracta dels restaurants Boixetes Can Manel (Vielha); All Negre (Montardit de Baix); L'Era (Barruera); Arrels (Prades); Can Jepet (Setcases), i L'Algadir del Delta (Poble Nou del Delta). L'acte d'entrega dels reconeixements s'ha fet a Ponts (Noguera) i ha estat apadrinat pel xef Mateu Casañas del restaurant Disfrutar. La jornada també ha servit per presentar la 1a edició de la Guia Slow Food Catalunya.

La trobada ha reunit més de 150 professionals de la cuina d'arreu de Catalunya. Així, ha servit per reconèixer la feina de molts d'aquests professionals que dia rere dia aposten per la sostenibilitat ecològica i el compromís amb el territori i per als nous establiments que també s'han sumat a aquest moviment de fer allò que és "bo, net i just".

La gala d'entrega dels distintius ha estat conduïda per l'estilista gastronòmica Laura Ponts i ha comptat amb l'assistència de Juli Alegre, director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida; Miquel Plensa, president del Consell Comarcal de la Noguera; i Josep Tàpies, alcalde de Ponts.

Des del Patronat de Turisme, el seu vicepresident, Juan Antonio Serrano, ha destacat el suport de l'ens a la trobada Slow Food pel la seva aposta pels productes locals que enforteixen el territori i ajuden a construir un model de turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Sis nous restaurants Slow Food Catalunya Km0

El moviment Slow Food Catalunya ha distingit per primera vegada a sis nous restaurants, que lluiran el segell per primera vegada el 2025. Els nouvinguts són tres restaurants de l'Alt Pirineu i Aran -El Boixetes Can Manel (Vielha), All Negre (Montardit de Baix) i L'Era (Barruera)-, dos de la demarcació de Tarragona -Arrels (Prades) i L'Algadir del Delta (Poble Nou del Delta), i Can Jepet (Setcases) a les comarques Gironines.

Així, els establiments que se sumen al moviment creix un any més i ja compta en total amb 86 establiments: 2 escoles d'hostaleria (la de Tona i la de Sort, que es van sumar aquest abril), 25 menjadors escolars, i 59 restaurants (9 a Tarragona, 28 a Barcelona, 7 a Girona, 12 a Lleida, 1 al Rosselló, 1 a Castelló i 1 a les Illes Balears).

Mercat de la Terra i gran dinar maridatge

A més de la gala d'entrega dels distintius, la jornada també ha comptat amb el tradicional Mercat de la Terra, que ha reunit a mig centenar de productors i elaboradors que aposten per la sostenibilitat i el respecte pel territori. Productors com ara la Formatgeria de Tórrec, l'Ou de Rialb, Cerveses Lo Vilot, olis Cuadrat Valley, Sidra La Solana o el Celler Batiu de Sort, entre altres.

Durant el matí també s'ha pogut veure una vintena de cuiners dels restaurants de l'Escola del Pallars, Casa Masover, Cafè Pessets, Ferreruela, L'Antic Forn, Lo Ponts, El Dien, Fonda Farré, i l'Escola de Cuina d'Osona, elaborant conjuntament el menú del dinar de germanor. Un àpat on s'ha servit, entre altres plats, ranxo de Ponts, l'emblemàtic brou del municipi elaborat pel restaurant local de Lo Ponts.

De fet, aquesta jornada Slow Food Catalunya ha servit com a tret de sortida dels actes commemoratius del 150è aniversari de La Festa del Ranxo de Ponts, una celebració tradicional que té lloc el dimarts de Carnaval i que és una de les festes gastronòmiques més antigues i emblemàtiques de Catalunya. I és què, tal com se celebra aquesta festivitat, on els habitants de Ponts preparen una gran olla de ranxo, una preparació col·lectiva i festiva, així ha estat la preparació d'aquest dinar maridatge, que ha aplegat més de 150 persones.

Slow Food Catalunya, cuina ecològica i de proximitat

Slow Food és una associació eco-gastronòmica sense ànim de lucre, que neix per a fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. Fundada a Itàlia l'any 1989, actualment es troba representada en 122 països diferents.

 A Catalunya, els cuiners Slow Food, a més, han impulsat el projecte Km0, creat l'any 2008, i que defineix i comprova l'assoliment de certs compromisos que assumeix el xef en relació amb la filosofia del bo, net i just.

Així, segons el Vademècum d'Slow Food, "ser un restaurant Slow Food Catalunya vol dir cuinar plats de Km 0 en els quals prioritzar la pagesia propera i ecològica, emprar aliments de temporada, evitar l'ús de transgènics, recuperar varietats en vies d'extinció, posar en valor espècies autòctones, i cuinar peix capturat de forma sostenible".

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut