El multimilionari cofundador de Duty Free regala tota la seva fortuna en vida
L'empresari nord-americà Charles Feeney, cofundador de Dutty Free, als seus 89 anys ha aconseguit el seu objectiu: donar gairebé 7.000 milions d'euros a projectes altruistes d'arreu del món.
Feeney s'havia proposat quedar-se sense diners mentre fos viu, donant tot el que tenia per a actes benèfics. I això ho va aconseguir gràcies a tenir una vida austera sense luxes.
Després d'haver aconseguit el seu propòsit de donar en vida tots els seus diners a causes justes, la seva organització benèfica deixarà d'existir a finals d'aquest any.
Feeney viu amb la seva dona en un petit apartament de dues habitacions a San Francisco, no té cotxe de la seva propietat i és famós per tenir un rellotge que es va comprar per només 10 euros.
Va aconseguir fer fortuna el 1960, quan va decidir que les botigues que utilitzava per vendre productes als militars nord-americans que viatjaven a Europa es convertissin en botigues lliures d'impostos, les conegudes Duty Free Shoppers (DFS). Al costat del seu soci, Robert Miller, donen feina a més de 9.000 empleats a tot el món.
El que a Charles Feeney de veritat li interessava de forma secreta i desinteressada era ajudar els altres i per això va començar a donar diners a diferents associacions i projectes d'arreu del planeta.
Quan va complir 50 anys, el magnat dels negocis va decidir crear una fundació per canalitzar les seves donacions. El 1982 va crear "The Atlantic Philanthropies", una ONG destinada a distribuir la seva fortuna per tot el món a través de donacions a diverses causes.
La vida de Feeney va canviar després de llegir "Riquesa", l'obra d'un famós filantrop nord-americà anomenat Andrew Carnegie que també és coneguda com "L'evangeli de la riquesa". El seu biògraf, Conor O'Clery, diu que algunes frases com "morir ric és morir en desgràcia" van fer canviar Charles Feeney.
Durant els primers 15 anys d'existència de l'empresa Feeney viatjava pel món en secret, i més tard ho va argumentar dient: "Perquè no has d'explicar a la gent per què ho estàs fent". Durant el seu anonimat va ser anomenat el "James Bond de la filantropia".
Ell sempre ha dit que no necessita tenir res més perquè ell és feliç així. La seva forma de veure la vida ha influït en altres grans milionaris, com Warren Buffet o el matrimoni Gates, que s'han sumat a la seva iniciativa de "donar mentre es viu".