El mur entre els EUA i Mèxic: una cicatriu plena de somnis truncats
La corresponsal de Catalunya Ràdio Cèlia Cernadas ha estat a la frontera entre els EUA i Mèxic per analitzar les conseqüències de la decisió de Donald Trump de construir un mur que separi tots dos països
Donald Trump ha promès construir un mur de 9 metres d'alçada entre els Estats Units i Mèxic, un mur que haurà de recòrrer els més de tres mil quilòmetres de frontera. Però el mur ja existeix en molts trams, a un terç de la frontera amb Mèxic, sobretot a les franges urbanes. És el cas de Nogales, on una tanca de barres de ferro divideix la ciutat en dos: la banda d'Arizona, als Estats Units, i la banda de Sonora, a Mèxic, unides per una intensa relació comercial.
El mur és una protecció per a uns, que temen sobretot els narcos, i una cicatriu dolorosa per a uns altres, amb històries fallides del somni americà.
A la banda mexicana, espelmes, creus, inscripcions i murals recorden la tràgica història dels que han mort intentant passar la frontera.
I és que creuar la frontera és un risc. Segons dades oficials, 6.000 persones han mort en l'intent des dels anys 90. Però les organtizacions humanitàries incrementen aquesta xifra fins als 8.600 morts.
El 2015, a més, es van registrar 1.200 expedients de persones desaparegudes mentre creuaven la frontera, segons organitzacions humanitàries.
Els immigrants indocumentats caminen durant dies per les muntanyes o el desert, afrontant la deshidratació, la hipotèrmia, els traumatismes i l'abús dels traficants. Per això, a la zona sud d'Arizona són molt presents les organizacions humanitàries de voluntaris, que els han d'atendre.
Quines rutes segueixen? I què en pensen els ranxers i els indis d'Arizona, que viuen en àrees remotes? Ho explica la corresponsal de Catalunya Ràdio als EUA, Cèlia Cernadas.
L'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, amb el seu discurs hostil a la immigració il·legal, està tenint un efecte dissuasori.
Segons Seguretat Interior dels Estats Units, des del gener han caigut un 40% les detencions a la frontera. La reconeguda organització Iniciativa Kino para la Frontera, que té albergs i menjadors, afirma que al gener i al febrer van atendre 550 immigrants deportats cada mes, 150 menys que l'any passat.
El descens d'immigrants que intenten creuar la forntera ha estat clar però des de les organitzacions d'ajuda es vol ser prudent i no volen atribuir encara que aquest descens sigui per l'efecte Trump.
Donald Trump va firmar al gener l'ordre executiva de construir el mur que separa els dos països. Actualment, a la frontera amb Mèxic hi ha una tanca discontínua i no queda clar com Trump construirà els trossos que falten, qui els acabarà pagant o si deportarà els tres milions d'immigrants il·legals mexicans, que diu que són criminals.