Maquinària de l'antiga fàbrica que es pot veure al Museu Trepat de Tàrrega
Maquinària de l'antiga fàbrica que es pot veure al Museu Trepat de Tàrrega

El Museu Trepat de Tàrrega compleix deu anys i es consolida com a espai de creació artística

ACN Tàrrega - El Museu Trepat de Tàrrega compleix deu anys de la seva inauguració com a equipament cultural. L'espai recull el testimoni del procés de mecanització del camp que va tenir lloc sobretot durant la segona meitat del segle XX i en què l'antiga fàbrica J. Trepat va jugar un paper clau amb el disseny, fabricació i comercialització de maquinària agrícola com ara garbelladores, dalladores o lligadores. Prop de 71.000 persones han passat en aquests deu anys pel museu, que també s'ha anat consolidant com un "pol de creativitat, identitat i diàleg amb el territori" amb la combinació del patrimoni industrial i l'art. Les naus de 'Cal Trepat' han acollit diversos esdeveniments culturals com ara l'Embarrat, el Mc Trepat o assajos oberts de Firatàrrega.

La fàbrica J. Trepat, popularment coneguda com a 'Cal Trepat', va ser el principal productor de maquinària agrícola a l'estat espanyol durant el segon terç del segle XX. La museïtzació de l'espai es va inaugurar el 22 de juny del 2012, sis anys després que l'antiga fàbrica de fos cedida a l'Ajuntament de Tàrrega. Tot i això, abans d'obrir l'equipament es va dur a terme un llarg treball de recerca i inventari. El Museu Trepat va esdevenir, d'aquesta manera, un espai públic dedicat a la preservació i divulgació del patrimoni industrial del segle XX, en especial sobre el procés de mecanització del camp.

A més, i per dinamitzar-hi l'activitat i acostar l'espai al públic, les naus han acollit diversos esdeveniments culturals com ara el festival de creació contemporània Embarrat o McTrepat, que rememora els vincles de 'Cal Trepat' amb els Estats Units. A la vegada, part de les naus s'han destinat a altres usos com viver d'empreses, taller de fusteria o assaigs oberts de FiraTàrrega. El complex també ha estat escenari del rodatge de videoclips i de la pel·lícula 'Vulcania', i ha esdevingut protagonista d'un llibre de fotografies de Joan Fontcuberta, nombroses publicacions de recerca i fins i tot d'una novel·la històrica.

Al marge de l'activitat pròpia de museu i de les visites guiades que s'ofereixen a les instal·lacions per acostar al públic el patrimoni industrial, l'equipament també col·labora amb projectes amb la Universitat de Lleida (UdL) i centres educatius com ara l'Escola d'art i disseny Ondara i s'ha anat consolidant com un "pol de creativitat, identitat i diàleg amb el territori", explica Jaume Espinagosa, director del Museu Trepat. "Volem que sigui un escenari on es desenvolupin diferents creacions i que el procés de creació sorgeixi de la inspiració i de l'atmosfera que es crea a 'Cal Trepat', amb aquesta barreja d'arts plàstiques i patrimoni industrial, és a dir, art i museu", remarca.

Audiovisual per commemorar els deu anys

Per commemorar els deu anys de vida, el Museu Trepat ha estrenat un audiovisual que recull el testimoni de persones que han contribuït a crear i fer créixer l'equipament, tot repassant les diferents activitats que s'hi han dut a terme. El documental vol ser un exercici de "reflexió, memòria i agraïment" a tothom que ha deixat empremta al museu així com a les 70.885 persones que l'han visitat. "Ha estat una dècada plena de recerques, visites guiades, esdeveniments culturals, reunions, innovacions i descobertes que ens encoratja a continuar creixent", assenyala Espinagosa.

El museu ha combinat les activitats de cara al públic amb continuar rehabilitant el patrimoni industrial. "Actualment, són set les naus rehabilitades de les dinou que hi ha i encara queda feina per rehabilitar les que queden", exposa el director del Museu Trepat. Aquest any també es va dura a terme la primera fase de rehabilitació de la casa Trepat, on vivien els propietaris de la fàbrica. "Un dels reptes bàsics és continuar la rehabilitació de les naus i seguir amb els projectes pedagògics amb universitats i escoles, i continuar potenciant arts escèniques i plàstiques amb projectes com són l'Embarrat o Mc Trepat", afegeix Espinagosa.

Testimoni de la mecanització del camp

El Museu Trepat és un valuós testimoni de com es dissenyaven, fabricaven i comercialitzaven màquines agrícoles com ara garbelladores, dalladores o lligadores, que van contribuir d'una forma important a facilitar i agilitzar la feina al camp. Durant els anys trenta del segle XX es van construir tretze de les dinou naus actuals. Abans, l'empresa havia començat a funcionar des de l'any 1914 en uns petits tallers ubicats al nucli urbà. Fins a finals del segle passat van treballar-hi al voltant de 550 persones, que van fabricar unes 75.000 màquines.

Les naus i la cadena de producció, preservades amb bon estat, van ser museïtzades per l'Ajuntament de Tàrrega, esdevenint un pol de referència per copsar la transició entre la fabricació artesanal i la industrialització contemporània. L'itinerari discorre per les zones de foneria, disseny i muntatge i suma una superfície d'exposició de 2.500 m2. Durant el recorregut, s'hi poden veure màquines, eines i motllos a més d'audiovisuals que ajuden a interpretar el conjunt.

L'Ajuntament, "orgullós" dels 10 anys d'un espai que ha unificat dos models molt diferents de projecte museístic

La regidora d'Urbanisme, Patrimoni, Memòria Històrica i Turisme de l'Ajuntament de Tàrrega, Ivonne Pont, reconeix estar "molt orgullosa" per aquests 10 anys de Cal Trepat, un espai, diu, on s'han pogut unificar dos models molt diferents de projecte museístic. Per una banda, explica, compta amb unes peces i un equipament que "es mereix ser visitat", com ara una fàbrica fossilitzada "que et fa retrocedir en el temps". Per l'altra, un model més enfocat en la recerca, la creació i el coneixement; no només en l'àmbit històric i agrari sinó també en l'artístic, l'educatiu i l'arquitectònic, assegura. Pont considera Cal Trepat una fàbrica de creació, un lloc d'aprenentatge i d'expressió artística i, per això, destaca, molts projectes s'hi han inspirat per a les seves creacions artístiques, com per exemple FiraTàrrega, apunta.  

Anar al contingut