El neologisme del 2024: ja pots votar entre 10 candidats, de "dana" a "fentanil" o "nom sentit"
- TEMA:
- Català
Des d'aquest dilluns ja es pot votar el neologisme del 2024 d'entre una llista de deu paraules o col·locacions representatives de l'any. En aquesta onzena edició s'hi han inclòs termes molt lligats a l'actualitat, com "dana", "fentanil" o "transició energètica", però també d'altres que fan referència a realitats socials cada vegada més presents, com "cancel·lar", "transitar", "nom sentit" o "minisèrie".
La votació popular estarà oberta al web neologisme.cat fins al 15 de desembre. L'endemà, el 16 de desembre, es farà públic el resultat.
L'Institut d'Estudis Catalans es compromet a analitzar la paraula guanyadora per mirar d'incorporar-la al diccionari normatiu.
Quines són les paraules candidates i què signifiquen?
Juntament amb la llista de neologismes proposats, també s'han fet públiques les definicions dels conceptes. Tot i que algunes paraules ja formen part del Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, ho fan amb significats diferents als que es proposen.
Aquesta és la llista de definicions dels deu candidats a neologisme:
- Cancel·lar v. tr. Promoure el bandejament d'una persona pública o una institució de l'espai de comunicació propi, especialment de les xarxes socials, per haver dut a terme una acció o haver manifestat una opinió suposadament reprovables, amb la intenció que desapareguin de l'espai públic.
- Dana f. [sigla de "depressió aïllada en nivells alts"] Depressió atmosfèrica tancada a la part mitjana i alta de la troposfera, constituïda per un nucli d'aire fred amb circulació ciclònica dels vents que s'ha separat de la seva zona d'origen i ha davallat de latitud, i que pot provocar precipitacions violentes i intenses durant unes hores o dies.
- Fentanil m. Fàrmac analgèsic opioide.
- Hora tranquil·la f. Espai de temps en què alguns establiments comercials redueixen la seva intensitat lumínica i acústica per afavorir el benestar dels clients amb hipersensibilitat sensorial.
- Minisèrie f. Sèrie que explica una història en un nombre d'episodis reduït.
- No-binari -ària adj. Dit de la persona amb una identitat de gènere que se situa fora de la classificació binària home/dona.
- Nom sentit m. Nom amb què vol ser anomenada una persona transgènere, diferent del seu nom de naixement, d'acord amb la seva identitat de gènere.
- Presentisme m. Projecció dels valors del present en el passat.
- Transició energètica f. Abandonament progressiu de l'energia que prové de combustibles fòssils en benefici de l'energia que prové de fonts d'energia renovables.
- Transitar v. intr. Passar a adoptar permanentment, una persona transgènere, l'aparença, les maneres o les característiques físiques atribuïdes al gènere amb què s'identifica.
"Viralitzar" i "tiet, tieta", guanyadores el 2023
L'any passat el concurs va comptar amb dues categories: La Paraula Nova, que incloïa paraules representatives de l'any, i La Paraula Corrent, en què es proposaven paraules no representatives de l'any però que no són al diccionari normatiu, tot i ser molt habituals en el llenguatge del dia a dia.
"Viralitzar" va ser la més votada en la categoria de neologismes, amb més d'un 28% dels vots, mentre que "tiet, tieta", amb un 32% dels vots, es van imposar com a paraula d'ús corrent.
En anys anteriors, els neologismes guanyadors van ser "birra" (2022), "negacionisme" (2021), "coronavirus" (2020), "emergència climàtica" i "animalista" (2019), "sororitat" (2018), "cassolada" (2017), "vegà, vegana" (2016), "dron" (2015) i "estelada" (2014).
La campanya "El neologisme de l'any", iniciada l'any 2014 per l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra amb l'objectiu d'acostar la llengua als parlants, no ha parat de créixer en nombre de participants. Si en la primera edició van votar 200 persones, l'any passat ja en van ser més de 14.000.
També hi col·laboren la Secció Filològica de l'IEC, el Termcat i l'ésAdir, el portal lingüístic de 3Cat.
- ARXIVAT A:
- Català