El Nobel de la Pau premia la lluita pels drets humans a Rússia, Ucraïna i Bielorússia

El guardó ha estat concedit al bielorús Alés Bialiatski, que està empresonat, i a dues organitzacions: la russa Memorial i la ucraïnesa Center for Civil Liberties
Redacció Actualitzat
TEMA:
Premi Nobel

El Nobel de la Pau 2022 ha estat concedit a l'activista bielorús Alés Bialiatski i a dues organitzacions, la russa Memorial i la ucraïnesa Center for Civil Liberties.

El comitè dels Premis Nobel n'ha destacat que són tres destacats defensors dels drets humans, la democràcia i la coexistència pacífica als països veïns Bielorússia, Rússia i Ucraïna. Junts, han demostrat "la importància de la societat civil per a la pau". 

L'activista pels drets humans i líder cívic Alés Bialiatski està empresonat des del juliol del 2021 per suposada evasió fiscal. Els defensors dels drets humans consideren que els càrrecs tenen motivació política i el reconeixen com a pres de consciència.

Va ser un dels iniciadors del moviment democràtic a Bielorússia a la dècada dels 80. El 1996 va fundar el centre Viasna, amb seu a Minsk, per donar suport "als presos polítics" i s'ha dedicat a monitoritzar eleccions i documentar abusos dels drets humans.


Una organització russa i una d'ucraïnesa

L'organització russa Memorial va ser il·legalitzada pel govern de Vladímir Putin a finals de l'any passat. Era considerada la principal organització de drets humans a Rússia. Entre d'altres, la va crear el científic i dissident Andrei Sàkharov, qui va rebre el Premi Nobel de la Pau l'any 1975.

El web de Memorial ja no s'actualitza i s'hi fa constar que l'organització s'ha liquidat per decisió judicial.

El periodista Manel Alías, enviat especial de TV3 al Donbass i excorresponsal a Rússia, ha remarcat que és el segon Nobel de la Pau consecutiu per a Rússia.


El tercer premiat, l'organització ucraïnesa Center for Civil Liberties, es va fundar el 2007. Entre els valors que vol fomentar, cita la democràcia, la imparcialitat, el respecte per la dignitat humana, la llibertat i els drets humans.

Després de la invasió russa, el febrer d'aquest any, els esforços s'han centrat en identificar i documentar crims de guerra contra la població. Segons el comitè dels Premis Nobel, el centre juga un rol central en assenyalar els responsables de les atrocitats comeses.

Dels tres premiats, el comitè noruec també n'ha remarcat que han fet un esforç excepcional per documentar els crims de guerra, els abusos dels drets humans i l'abús de poder. 


Segons ha explicat la presidenta del comitè, Berit Reiss-Andersen, que ha anunciat la decisió, el premi "no s'adreça a Vladímir Putin ni pel seu aniversari ni en cap sentit". El mandatari rus fa 70 anys aquest mateix 7 d'octubre.

Berit Reiss-Andersen, cap del comitè dels Premis Nobel (Reuters)

Reiss-Andersen ha afegit que el premi "no va contra ningú" i que es concedeix per reconèixer accions positives. I ha afegit: 

"Estem particularment preocupats per Alés Bialiatski, que està empresonat en unes condicions molt dures i esperem que aquest premi no l'afecti, excepte per apujar-li la moral".

El Nobel de la Pau és el cinquè dels guardons anunciats aquest 2022 després dels de Medicina, Física, Química i Literatura.
 

Els precedents

El 2021, el Premi Nobel de la Pau va destacar la feina de dos periodistes en un reconeixement a la llibertat d'expressió. Van ser el periodista rus Dmitri Muràtov i la periodista filipina Maria Ressa.

El comitè dels Nobel, llavors, va destacar la lluita de tots dos en defensa de la llibertat d'expressió, un requisit indispensable per a la democràcia i la pau.

El 2020, el reconeixement va ser per al programa mundial d'aliments de l'ONU. L'any anterior, el Nobel va recaure en el primer ministre de la República Federal d'Etiòpia, Abiy Ahmed Ali.

El Premi Nobel de la Pau, dotat amb 10 milions de corones sueques (més de 950.000 euros), es lliurarà, com cada any, el 10 de desembre: l'aniversari de la mort d'Alfred Nobel.

 

ARXIVAT A:
Premi Nobel
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut