El nombre d'assegurats en mútues privades es dispara un 50% en dues dècades
A Catalunya, el 47% de la població en té i el 58% de les intervencions quirúrgiques ja es fan en hospitals privats, però també creixen les llistes d'espera a la sanitat privada
El nombre de persones que tenen una assegurança de salut privada s'ha disparat els últims anys, sobretot a Catalunya i a Madrid. Segons dades de la patronal, l'any 2003 a Espanya hi havia vuit milions d'assegurats, que representaven el 27% de la població de Catalunya i el 31% de la de Madrid. Vint anys després, els assegurats són dotze milions, un increment del 47%, i representen el 34% dels catalans i el 40% dels madrilenys. Per edats, la proporció més alta de persones assegurades és entre els 41 i els 50 anys.
El creixement de la sanitat privada s'ha beneficiat de les dificultats de la pública, però ara també té alguns problemes de qualitat. El sector sanitari privat s'ha concentrat els últims anys, alhora que han augmentat les persones amb assegurança mèdica.
Ofertes de preu atreuen més usuaris
Les ofertes de baix preu han atret un públic que defuig els retards de la sanitat pública, però el problema dels temps d'espera s'està traslladant ara a la sanitat privada. "Llistes d'espera com a la sanitat pública no, i a més es resolen, però sí que s'acumula més gent en moments determinats", explica Lluís Monset, president de l'Associació d'Entitats de Salut. "No són llargues, es gestionen diferent, perquè es gestiona de manera molt més personalitzada en el nostre entorn", afegeix.
Per la seva banda, des de Metges de Catalunya expliquen que les llistes d'espera del sector privat "estan lluny de les llistes d'espera del sistema públic, no són tan llargues, ni molt menys". Ara bé, explica que "també depèn de la tipologia de mútua, perquè les mútues 'low cost', naturalment, no poden garantir un cartell de metgesses prou ampli, motiu pel qual l'espera, sens dubte, serà més llarga".
Més de la meitat d'intervencions, privades
El 58% de les intervencions quirúrgiques de la població catalana ja es fan en hospitals privats. En el cas dels parts, la proporció és del 55%. Des del sector esperen que mentre hi hagi creixement econòmic continuï la tendència a l'augment de les assegurances sanitàries privades.
Per grups, Adeslas, Sanitas i Asisa concentren el 57% del mercat de les asseguradores de salut. Pel que fa a les empreses que presten el servei als usuaris, el líder és el grup Quiron, que ja té 57 hospitals a tot l'Estat, seguit d'HM, Vithas, HLA i Sant Joan de Déu.
A Catalunya, hi ha 62 hospitals públics i 142 de privats, dels quals 96 pertanyen a la xarxa d'hospitals d'utilitat pública. Tots aquests centres ocupen 120.000 persones, gairebé el doble dels treballadors sanitaris que hi ha als centres privats de Madrid.
- ARXIVAT A:
- Salut