El nombre de fumadors diaris cau al 25%, la xifra més baixa dels últims 30 anys
- TEMA:
- Drogues
La xifra de fumadors diaris cau a mínims històrics: un 25% de la població fuma cada dia, segons els resultats de l'enquesta EDADES 2024 sobre el consum d'alcohol, tabac i altres drogues a l'estat espanyol.
El percentatge és una mica menor a Catalunya, on hi ha un 24,3% de fumadors de tabac diaris, que la mitjana d'Espanya, que és del 25,8%, la xifra més baixa dels últims 30 anys.
El consum de tabac ha experimentat un descens més general, segons les dades històriques de l'enquesta. El nombre de fumadors ha baixat 8 punts respecte al 2022, quan un 33,1% de la població era fumadora.
En l'enquesta, que es fa cada dos anys, han entrevistat prop de 27.000 persones d'entre 15 i 64 anys, i entre les dades recollides també destaca que el 77,8% dels catalans ha begut alcohol en els darrers 12 mesos, un 40,6% ha fumat tabac i un 14,3%, cànnabis.
Per sexes, hi ha més consum d'aquestes substàncies entre els homes, a diferència dels medicaments amb potencial addictiu -- com hipnosedants i opioides amb recepta o sense--, que consumeixen més les dones.
Per edats, en general els consums són més alts entre els 15 i els 34 anys, excepte en el cas dels hipnosedants i els analgèsics opioides, en què augmenta a partir dels 35 anys.
Una quarta part de la població és fumadora
Les persones que fumen cada dia cada cop són menys i cada cop es veuen més limitades a fer-ho en espais privats. Tres de cada quatre catalans no fumen de manera habitual.
En l'àmbit català, un 62,2% assegura haver fumat algun cop a la vida, un 34,9% haver-ho fet l'últim any i un 31,7% en el darrer mes. A més, ara un 67,7% dels fumadors diaris s'han plantejat deixar-ho en algun moment.
Les campanyes contra el tabaquisme sembla que van calant en la població, però el secretari general del Pla Nacional sobre Drogues, Joan Ramon Villalbí, ha destacat, per contra, un increment "preocupant" del consum de cigarretes electròniques. Si el 2022 un 12,1% admetia haver-ho provat, en l'enquesta d'enguany són un 19%.
L'enquesta que ho revela ha coincidit amb la decisió dels ministres de Sanitat de la Unió Europea que s'ampliï la prohibició de fumar a espais oberts com terrasses de bars i restaurants, parcs infantils, parades de bus i piscines. Una restricció que també demanen que s'estengui a les cigarretes electròniques i altres productes similars, continguin o no nicotina.
De moment, es tracta d'una recomanació que els governs dels 27 han de decidir com i fins a quin punt apliquen, però que té l'objectiu d'aconseguir el 2040 una generació "lliure de fums", és a dir que menys del 5% de la població europea sigui fumadora.
Es comença per l'alcohol i el tabac
L'alcohol i el tabac continuen sent les substàncies addictives que es comencen a consumir abans, seguits del cànnabis, segons l'enquesta del govern espanyol. A Catalunya, l'edat d'inici del consum de tabac és de 16,8 anys de mitjana, mentre que amb 18,7 anys es converteixen en fumadors diaris. Fumen més els homes que les dones.
Per a l'alcohol l'edat d'inici és a 16,4 anys, i amb el cànnabis comencen a 18,3 anys de mitjana.
La mitjana d'edat d'inici en aquests consums no varia gaire de la mitjana a l'estat espanyol, que és de 16,4 anys per començar a fumar, els 16,6 anys amb l'alcohol i els 18,4 amb el cànnabis.
Les borratxeres van a la baixa
El consum d'alcohol es manté estable, tot i que el consum diari se situa en un 10,5% de la població espanyola de 15 a 64 anys, 1,5 punts més que el 2022. Però s'ha observat un descens del consum intensiu d'alcohol o borratxeres.
Els enquestats que admeten haver-se emborratxat durant l'últim any són un 12,6% a Catalunya, per sota del 14,7% de la mitjana estatal --i molt lluny del 26,4% de Castella i Lleó.
Aquesta mitjana a Espanya ha baixat en dos punts respecte a l'enquesta del 2022, on va ser del 16,7%. D'altra banda, s'observa que un 6% de la població espanyola fa un consum de risc d'alcohol.
Un 92,5% dels enquestats catalans assegura haver consumit algun tipus d'alcohol algun cop a la vida --un 92,9% a Espanya--, un 77,8% en el darrer any -- un 76% a l'estat-- i un 64,3% en els últims 30 dies --un 63,5% de la mitjana general--, xifres iguals o lleugerament per sota de les del 2022.
Cànnabis i altres substàncies
Entre les substàncies il·legals, el cànnabis és la més consumida, seguida dels hipnosedants, els opioides i la cocaïna.
Pel que fa al cànnabis, un 52,7% dels catalans diuen haver-ho provat algun cop a la vida i un 14,3% en els darrers 12 mesos. Les mitjanes estatals són del 43,7% i del 12,6%, respectivament.
Hi ha també un 12% de mitjana a l'Estat de consum d'hipnosedants, amb recepta mèdica o sense, uns fàrmacs que es comencen a consumir al voltant dels 30 anys de mitjana. El 4,8% de la població espanyola admet haver-ne consumit algun cop sense recepta mèdica i un 1,8%, haver-ne pres amb recepta en l'últim any i un 1% el darrer mes. En tots aquests casos les xifres superen les del 2022.
Pel que fa als analgèsics opioides, un 15,2% admet haver-ne pres algun cop, un 6,6% durant l'últim any i un 3,9% el darrer mes. En aquest cas la tendència és a la baixa. La codeïna i el tramadol són els analgèsics més consumits, mentre que el consum de tramadol i fentanil son els que més han baixat.
Un 2,5% de la població consumeix cocaïna
Hi ha un 13% d'enquestats de 15 a 64 anys que reconeix haver consumit cocaïna en pols algun cop a la vida --la xifra més alta de la sèrie històrica--, i hi ha un 2,5% de la població que consumeix cocaïna, segons el resultat de l'enquesta. Els que diuen haver-ne consumit en el darrer any són un 2,3% i en l'últim mes un 1,3%. L'edat mitjana dels consumidors és de 21,4 anys.
Finalment, l'enquesta revela que les dones tenen més percepció del risc que comporta el consum de substàncies addictives. Aquesta sensació de risc és més gran per al consum de substàncies il·legals, així com de tabac, hipnosedants i analgèsics opioides. En canvi, no passa el mateix amb l'alcohol.
Segons l'enquesta els consumidors senten que la disponibilitat de les drogues és menor que fa uns anys. En l'enquesta d'aquest any, la substància il·legal que es veu més accessible és el cànnabis. El 59% de les persones entrevistades creu que podria aconseguir cànnabis fàcilment en 24 hores i un 40,6%, creu que pot aconseguir cocaïna.