Un comboi del metro de Barcelona de la sèrie 4000

El nombre de treballadors de metro afectats per l'amiant ja s'eleva a dotze

TMB assegura que cap d'ells pateix símptomes greus ni està sotmès a tractament mèdic
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha anunciat aquest dimecres que el nombre de treballadors de metro afectats per l'amiant ja s'eleva a dotze, segons. Dimarts se sabia de cinc afectats, però l'empresa reconeixia que el nombre podia augmentar. Els cinc casos van ser revelats pels sindicats, que han acusat l'empresa de desídia per no haver per mesures abans.

Dels dotze casos, tots són afeccions benignes: nou casos d'engruiximents pleurals, dos de plaques pleurals no calcificades i un cas de placa pleural calcificada. Si bé els treballadors no tenen símptomes, hauran de passar controls anuals tota la vida.

L'empresa també ha explicat que tots els diagnosticats són treballadors de l'àrea de material mòbil, senyals i comunicacions, des de la qual es fan les tasques de manteniment als combois.
 

800 treballadors potencialment exposats

Les revisions mèdiques s'han fet amb tomografia axial computeritzada d'alta resolució (TACAR), tècnica que permet detectar lesions toràciques de forma precoç. Ja s'han fet aquest examen voluntari prop de 600 treballadors dels més dels 800 potencialment exposats a l'amiant i avisats per companyia.

No es descarta, però, que hi hagi més casos. I tampoc que més treballadors, fins i tot jubilats, hagin de passar revisions. Això es podria produir perquè aquest 2018 la companyia seguirà analitzant tota la infraestructura del metro per detectar on hi havia possibles nous focus d'exposició. Un cop fet l'inventari, se sabrà si cal examinar més treballadors. Un dels llocs on se n'ha trobat és a la pintura dels combois dels models 3.000 i 4.000, els més antics.

TMB ha volgut destacar que el percentatge de diagnòstics positius no arriba, de moment, a les xifres marcades per les estadístiques mèdiques, que és d'entre un 3% i un 14% entre tots els treballadors exposats. Amb 600 revisions i dotze afectats, el percentatge actual se situa lleugerament per sobre del 2%.

 

ARXIVAT A:
Salut Amiant
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut