Palestins fugint del nord de Gaza per una operació militar israeliana a Jabalia (Reuters/Dawoud Abu Alkas)

El nord de Gaza es queda sense serveis d'emergència mèdics pel setge d'Israel

La Defensa Civil de la Franja denuncia "atacs directes" a hospitals, ambulàncies i equips de rescat, quan l'ofensiva israeliana al nord de Gaza compleix 20 dies, amb 770 morts

Redacció/agènciesActualitzat

Aquest dijous s'han suspès els serveis humanitaris d'emergència al nord de Gaza, pels atacs "directes" d'lsrael a hospitals, ambulàncies i equips de rescat, segons ha comunicat la Defensa Civil de la Franja.

"Els vehicles de la Defensa Civil han estat atacats directament i l'única ambulància que quedava al nord ha estat destruïda per l'artilleria israeliana", ha indicat el portaveu de la institució, controlada per Hamas:

"Fem una crida a les organitzacions humanitàries i al Comitè Internacional de la Creu Roja perquè intervinguin immediatament abans que sigui massa tard per salvar als nostres equips de socors, que no han abandonat el seu treball de proporcionar serveis al nostre poble."

Més de 56.000 persones han fugit del nord de Gaza des que va començar el setge, segons l'ONU (Reuters/Hussam Al-Zaanin)

També ha assenyalat que durant la nit el personal ha estat sotmès a "bombardejos directes" i tres sanitaris han quedat ferits.

A més a més, ha assegurat que a través d'un dron han rebut l'ordre d'abandonar la feina i dirigir-se a la zona de Sheikh Zayed, on hi ha centenars de desplaçats.

En aquests moments la situació és crítica. L'Hospital Indonesi de Beit Lahia està tancat pels atacs israelians, mentre que el Kamal Adwan, a la mateixa ciutat, i l'Al-Awda, dins el camp de refugiats de Jabalia, funcionen amb prou feines, a un pas del col·lapse.

Imatge aèria de l'èxode a Jabalia (Reuters/Avivhay Adraee)

El setge obliga a frenar la vacunació contra la poliomielitis

L'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha denunciat que "l'escalada de la violència" al nord de Gaza ha provocat l'ajornament de la tercera fase d'una campanya vital de vacunació contra la poliomielitis.

La vacunació es va posar en marxa el mes passat després que un nadó quedés paralitzat per la malaltia a Gaza per primer cop en 25 anys.

Segons l'agència, s'havien de vacunar 119.279 nens del nord de Gaza, però les condicions actuals "impossibiliten que les famílies portin els seus fills de manera segura a vacunar-se i que els treballadors sanitaris puguin operar".

La unitat militar humanitària d'Israel, el Cogat, que supervisa l'ajuda i els enviaments comercials a Gaza, ha dit, en canvi, que la campanya de vacunació es reprendrà els dies vinents, després d'una avaluació conjunta i a petició de l'OMS i l'Unicef.

Segons l'OMS, s'havien de vacunar 119.279 nens al nord de Gaza (Reuters/Ramadan Abed)Set- morts en 20 dies de setge

Aquest dijous es compleixen 20 dies de setge israelià al nord de la Franja, en particular al camp de refugiats de Jabalia i la ciutat de Beit Lahia, on han mort més de 770 palestins, segons el recompte del govern de Hamas.

Israel, per la seva banda, apunta que més de 20.000 palestins han fugit de Jabalia, i responsabilitza Hamas del setge. Aquest dijous ha assegurat que ha permès detenir "més de 200 terroristes", encara que fonts palestines afirmen que també hi ha nombrosos civils en aquest còmput.

Des de l'inici de la guerra a Gaza han mort uns 42.800 palestins (Reuters/Stringer)

Segons l'ONU, són més de 56.000 persones les que han fugit del nord des que Israel va llançar aquesta nova ofensiva, la més agressiva al nord de la Franja des que va començar la guerra, en què han mort uns 42.800 palestins.

Les tropes israelianes també han reprès l'activitat militar al centre de la Franja.

Bombardejos al Líban i Síria

D'altra banda, continuen els atacs d'Israel al front del Líban, en la seva lluita contra Hezbollah.

L'exèrcit libanès ha informat que tres soldats seus han mort al sud del país, no gaire lluny de la frontera amb Israel, mentre duien a terme una operació per evacuar persones ferides.

Els atacs d'Israel també han tingut com a objectiu les instal·lacions a Beirut de la cadena de televisió Al Mayadeen, considerada pròxima a Hezbollah, on ha mort una persona i cinc han resultat ferides de manera greu, entre elles un nen.

La cadena ha denunciat que l'atac s'ha fet sense cap avís previ.

En les últimes hores, Israel també ha bombardejat la capital de Síria, Damasc. L'impacte dels míssils hauria provocat, de moment, dos morts i diversos ferits.

 

ARXIVAT A:
Drets humansPròxim Orient SíriaIsraelGazaGuerra a GazaLíban
Anar al contingut