El "notari" centra la taula de diàleg dels partits catalans, que es reunirà cada mes
Pla general de la reunió de la Taula pel Diàleg, aquest dimarts al Palau de la Generalitat (ACN)
Barcelona

El "notari" centra la taula de diàleg dels partits catalans, que es reunirà cada mes

El govern, JxCat, ERC, els comuns i el PSC surten satisfets de la segona reunió de la taula

Irene VaquéActualitzat

La taula de diàleg dels partits catalans –en què participen, a més del govern, JxCat, ERC, Catalunya en comú-Podem i PSC-Units– ha acordat reunir-se cada mes i crear un equip tècnic mixt per arribar a les trobades havent avançat feina i amb la documentació estudiada.

Tots els partits han sortit satisfets de la segona reunió de la taula aquest dimarts i han criticat l'absència de Ciutadans, el PP i la CUP.

Els socis de govern han aplaudit que l'executiu espanyol hagi obert a la porta que hi hagi un "coordinador" en les converses amb la Generalitat, una figura a la qual s'han referit de diverses maneres.

No hi ha consens pel que fa al nom que se li ha de donar, però sí en la idea que primer s'ha de buscar la persona i encomanar-li les funcions.


La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, considera un avanç que es pugui parlar de la "figura notarial", tal com s'hi ha referit al matí:

"Rebem com una bona notícia que no s'hagin tancat que hi hagi algú de fora, neutral, en aquestes reunions. Veurem si ens posem d'acord amb els noms, però ja és una passa endavant parlar-ne."

Artadi ha desvinculat les eventuals converses bilaterals de les negociacions sobre els Pressupostos Generals de l'Estat, encara que també ha admès que "abans de tramitar els pressupostos s'ha de concretar el nom i el pla de treball".


Les dues condicions de JxCat


El portaveu parlamentari de JxCat i alcalde de Valls, Albert Batet, ha remarcat que el seu grup vol que el diàleg sigui amb garanties i que abordi el dret a l'autodeterminació. Batet s'ha referit a la figura de "relator".

"Que sigui un diàleg amb garanties, que vol dir un calendari i un pla de treball i un tercer independent, d'acord entre les dues parts, que exerceixi de relator. I segona, que sigui un diàleg per acordar el dret a l'autodeterminació de Catalunya que és el conflicte polític real que tenim entre l'Estat i la Generalitat."


ERC: "Passar de les voluntats als acords"

 

El portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, ha considerat que en aquesta reunió "s'ha acabat la fase de tempteig" i per això ha instat tots els actors a "passar de les voluntats als acords".

Sabrià ha exigit la "fi de la repressió" en paral·lel a l'establiment d'unes converses que, ha subratllat, també han d'encabir l'autodeterminació i han d'incloure "mediació internacional":

"Les dues taules han de tenir un diàleg sense límits. La nostra voluntat és parlar del dret a l'autodeterminació i del seu exercici efectiu, i en el cas de la taula bilateral, per nosaltres no és viable sense una mediació de caràcter internacional."

Esquerra reitera que no ha vist fins ara cap gest del govern de Pedro Sánchez i que no es donen les condicions per retirar l'esmena a la totalitat dels pressupostos, que són "la taula de diàleg i la fi de la repressió".


Els comuns hi veuen un "avanç qualitatiu"


La presidenta del grup parlamentari de CatECP, Jéssica Albiach, ha celebrat el compromís de reunir-se un cop al mes i ha donat suporta la presència d'un "tercer actor neutral" que "faciliti el diàleg i la negociació entre governs en una situació difícil":

"Crec que es pot dir que hi ha un avanç qualitatiu. Avui s'ha convertit en una taula de rendiment de comptes, amb compromís de reunió mensual i una metodologia i de ser espai de referència per taules bilaterals i entre partits que es donaran a nivell estatal."

Albiach ha afegit, però, que cal que de la taula de Catalunya en surtin "el consens i grans acords" que després es traslladaran a Madrid.


El PSC: "Hem de ser facilitadors del diàleg"


El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha subratllat que no volen posar traves a l'obertura d'un diàleg, sinó ser-ne "facilitadors". Tot i agrair que els hagin lliurat el document que el president Torra va fer arribar al seu homòleg espanyol, Iceta ha considerat que, per ells, "no és útil per al diàleg que s'ha de fer".

En canvi, sí que ha acceptat la figura d'algú que "doni fe" dels possibles acords:

"Han sortit molts noms. (...) Celebro que busquin primer la persona i després en busquin el nom. Els partits són una mica reticents a anomenar mediador algú. Una altra cosa és que pugui ser útil algú que doni fe dels acords que hi pugui haver. Això ha de ser objecte d'un acord que fem nostre per endavant."

El dirigent socialista ha afegit que veuen les coses "ben encaminades" però encara "lluny d'haver començar el diàleg amb la formalitat i rigor que es mereix".

ARXIVAT A:
Pedro SánchezQuim TorraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut