El nou escenari del Brexit després de la controvertida decisió de Boris Johnson
- TEMA:
- Brexit
La petició de Boris Johnson a la reina Elisabet II que suspengui les sessions del Parlament britànic fins al 14 d'octubre han portat el Brexit a una nova situació.
Teòricament la reina es podia negar a la demanda del primer ministre, però això comportava abandonar el paper neutral que ha mantingut durant els 66 anys del seu regnat.
Seguint rigorosament aquest principi, sempre ha acceptat les demandes dels governs. Aquesta vegada, també.
Tancat del 10 de setembre al 14 d'octubre
El primer ministre ha aprofitat que el discurs de la reina que obre el curs polític al Regne Unit permet aturar el Parlament durant més d'un mes.
Això suposarà que la Cambra dels Comuns no funcionarà entre el 10 de setembre i el 14 d'octubre, quan es farà el discurs.
Evitar una moció de censura
La jugada del primer ministre dificultaria molt la possibilitat que els diputats plantegin i guanyin una moció de censura contra ell, i li facilitaria la intenció de no endarrerir, passi el que passi, la sortida de la UE, marcada pel 31 d'octubre.
Les possibilitats que prosperés una moció de censura, en tot cas, són remotes, perquè els laboristes han insistit que el candidat a substituir Johnson ha de ser Jeremy Corbyn, cosa que difícilment acceptarien els conservadors moderats.
Una altra possibilitat seria que els conservadors forcessin una qüestió de confiança a Boris Johnson i aconseguissin fer-lo fora del càrrec. Això, però, portaria a noves eleccions.
Nova legislació per impedir un Brexit sense acord
De tota manera, al marge d'aquestes hipotètiques moció de censura o qüestió de confiança, el tancament dificultarà o directament impedirà que prosperi qualsevol altra iniciativa contra els plans de Johnson.
Una de les possibilitats seria que l'oposició aconseguís pactar i aprovar noves lleis que bloquegin un Brexit sense acord amb la Unió Europea.
El discurs de la reina
La cerimònia que tradicionalment obre les sessions anuals del Parlament britànic és el discurs de la reina.
És una cerimònia molt complexa i ritualitzada que es fa a la Cambra dels Lords i a la qual assisteixen tots els parlamentaris.
El discurs el llegeix la reina, però l'escriu el govern, que hi marca les línies mestres del seu projecte polític per l'any següent.
May, sense discurs
Si finalment el discurs es fa el 14 d'octubre, l'actual sessió haurà durant més de 800 dies, perquè durant el seu mandat Theresa May no va demanar a la reina que fes cap discurs.
Ho va fer per evitar haver de definir el seu projecte polític i arriscar-se així a perdre part dels suports que tenia.
- ARXIVAT A:
- Brexit Boris Johnson