Imatge dels combats a Sirte. (Foto: Reuters)
Imatge dels combats a Sirte. (Foto: Reuters)
Trípoli

El nou govern libi desmenteix ara la captura de Mutassim Gaddafi

El nou govern libi ha desmentit la captura de Mutassim Gaddafi, un dels fills de l'exdictador. Un comandament local havia anunciat dimecres que l'havien detingut quan intentava fugir de Sirte, la ciutat natal de Gaddafi, assetjada des de fa un mes per les milícies del nou règim. El desmentiment ha decebut molts libis que havien sortit al carrer per celebrar-ho. No és l'única galleda d'aigua freda: els periodistes desplaçats a Sirte asseguren que els gaddafistes estan en plena contraofensiva. El nou govern ha reconegut que han fet recular els seus milicians, però només per permetre un bombardeig massiu de l'àrea rebel.

Actualitzat
L'anunciada detenció de Mutassim havia de ser sinònim d'una victòria decisiva del Consell Nacional Transitori libi en la seva ofensiva per ocupar l'estratègica localitat de Sirte. La detenció de Mutassim va ser anunciada pels dirigents de la insurrecció amb una certesa que no donava peu a cap mena de dubte, en precisar que havia estat capturat a Sirte quan intentava escapar de la ciutat i que va ser traslladat a Bengasi, capital rebel, per ser interrogat.

La notícia, que es va estendre ràpidament pel país, va provocar celebracions espontànies durant la passada matinada tant a Trípoli com en altres ciutats del país, com Misrata. A la capital, els rebels ho han celebrat als carrers tota la nit, disparant ràfegues d'armes automàtiques que han causat vuit morts i uns 250 ferits.

El cas s'assembla molt al que va passar a finals d'agost passat, quan un altre fill de Gaddafi, Seif al Islam, va aparèixer en les cadenes de televisió només tres dies després de l'anunci "oficial" de la seva captura.

Diversos responsables del CNT, inclòs el seu president, Mustafà Abdeljalil, han desmentit la detenció i han atribuït el malentès a una "disfunció en el canal de transmissió d'informacions".

El desmentiment ha tingut l'efecte d'una dutxa freda per al país, encara que no sembla que afecti la moral de les tropes insurrectes que continuen la seva lluita per aconseguir el control total de Sirte, la localitat natal de Gaddafi.

Els enfrontaments al centre de la ciutat, on es localitzen pràcticament les últimes posicions defensives dels gaddafistes, han fet però un tomb, després de la contraofensiva dels lleials a l'antic règim llançada tot seguit de l'última incursió rebel.

El contraatac gaddafista amb artilleria pesant ha impedit la progressió dels rebels que havien aconseguit un important avanç en el bastió dels seguidors de Gaddafi. L'atac ha causat morts i ferits entre les forces del CNT, però de moment no s'han facilitat xifres.

Fonts de la rebel·lió han explicat que la decisió de les forces del CNT de retirar-se de la zona s'ha pres per permetre el bombardeig del sector amb l'ajuda d'artilleria i llançacoets. "Estan tancats en un petit perímetre. Quan els bombardejos acabin, tornarem a atacar. No tenen altra alternativa que rendir-se o morir".
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut